21.4.11

Mazurek różany


Składniki:

·         250 g cukru
·         3 jajka
·         2 łyżki konfitury z róży ( może być ucierana)
·         Sok z cytryny do smaku ( nie jest konieczny, jeżeli zdecydujemy się na lukier o cytrynowym smaku)
·         120 g zmielonych migdałów
·         60 g zmielonych biszkoptów

Dodatkowo:

·         2 wafle
·         Lukier biały i różowy
·         Owoce lub kwiaty do przybrania

Formy o wymiarach 21x25 cm, wykładamy pasem papieru do pieczenia. Wafle docinamy do formy. Jaja ucieramy z cukrem i konfiturą na białą puszystą masę. Dodajemy do masy jajecznej migdały wymieszane z biszkoptami i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie części i smarujemy na waflach ( grubość masy nie powinna być w granicach 0,5 cm) Mazurki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na około 15-20 minut. ( grubsze pieczemy dłużej ) Upieczone ciasto powinno mieć nieprzyrumieniony wierzch ( tak jak beza)i lekko płynne a raczej miękkie wnętrze. Pozostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia, ponieważ wafel na początku jest bardzo miękki. Wyjmujemy, owijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na dwa dni ( lub dłużej) przechowując mazurki w temperaturze pokojowej. Wafle stwardnieją a sam mazurek bardzo ładnie się podsuszy.
Przygotowujemy polewy ucierając cukier puder z wodą lub sokami owocowymi. Mazurki smarujemy różową polewą a gdy zastygnie rysujemy białą polewą kratkę i ozdabiamy owocami lub kandyzowanymi kwiatami.