Składniki:
( ok. 20 szt.)
- 180 g mąki pszennej
- 65 g masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku ze skórek pomarańczowych lub świeżo tarta skórka z 1/ 2 pomarańczy
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- Szczypta soli
- 75 g ciemnego cukru muscovado
- 2 łyżki syropu pomarańczowego
- 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
- 1 żółtko
Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą, solą i przyprawami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i miksujemy pulsacyjnie do otrzymania okruchów jak przy tartej bułce. Dodajemy cukier, syrop, melasę, żółtko i zagniatamy elastyczne ciasto. Przekładamy do pojemnika i schładzamy w lodówce min. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując blat mąką na placek grubości ok. 5 mm i wycinamy dowolne ciasteczka pamiętając by przed każdym wycięciem zanurzyć krawędzie foremki w mące.
Blachę z ciastkami wkładamy na drugi poziom w piekarniku na 10-15 minut. Po upieczeniu przez chwilę pozostawiamy na blasze po czym delikatnie przenosimy ciastka na kratkę do pełnego ostudzenia. Można polukrować. Przechowujemy w zamykanej puszce.