4.11.11

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Składniki:
•Pomarańcze (np. 1 kg)
•300 g drobnego cukru
•400 ml wody

Pomarańcze obieramy ze skórki w jak najszersze segmenty. Skórki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na około 12 godzin. Dokładnie opłukujemy, zalewamy świeżą wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym schładzamy przelewając skórki strumieniem zimnej wody. Cały proces sparzania i hartowania powtarzamy dwukrotnie. Po ostatnim opłukaniu wycinamy ze skórek część białej otoczki. Ponownie zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy paski skórek aż zaczną mięknąc. Odcedzamy i obsuszamy pozostawiając je rozłożone na papierowych ręcznikach. Suche przekładamy do żaroodpornej miski lub słoja. Gotując na małym ogniu z wody i cukru przygotowujemy gęsty syrop, którym zalewamy segmenty skórek. Pozostawiamy skórki w syropie na 1-2 dni, po czym wyjmujemy, strząsając nadmiar cukru. Lekko obsuszone tniemy w drobne kawałki, paski lub ozdobne cząstki.Gotowe można lekko podsuszyć w piekarniku ( 60 stopni C) lub rozkładając cienką warstwą na tacy i pozostawiając na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Podsuszone przekładamy do malutkich słoików. Skórki można również przechowywać w lekkim cukrowym syropie.

Uwagi: Pozostały aromatyczny syrop pomarańczowy wykorzystujemy na bieżąco do ciast, ciasteczek, deserów natomiast gdybyśmy zbytnio przesuszyli nasze skórki, to nie wpadajmy w panikę. Suche i twarde, wystarczy połamać na kawałki i zmielić w młynku na proszek. Otrzymamy niezwykle aromatyczny dodatek do ciast lub pierników.