28.10.11

Gąbczaste ciasto dyniowe

Tortownica z kominkiem o średnicy 23 cm i 8 cm wysokości.
Składniki:

• 6 białek ( jajka L)

• 6 żółtek

• 100 g cukru pudru

• 100 g puree z dyni

• 3 łyżki oleju roślinnego

• 35 ml mleka

• 0, 5 łyżki likieru z gorzkich pomarańczy np. Cointreau

• 100 g mąki pszennej

• Szczypta soli

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1/ 4 łyżeczki winianu potasu

• 70 g łuskanych nasion z dyni

Pestki dyni lekko prażymy na patelni i odstawiamy do ostudzenia. Łączymy ze sobą mleko, olej i likier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i przesiewamy.

Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Kiedy masa żółtkowa stanie się bardzo puszysta zwiększając swoją objętość, dodajemy stopniowo po 1 łyżce mus dyniowy. Nie przerywając miksowania wlewamy niewielkim strumieniem olej wymieszany z mlekiem.

Jeszcze raz, przesiewamy, bezpośrednio do masy żółtkowej mąkę i delikatnie mieszamy łopatką.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.

Białka ubijamy na sztywno, dodając w połowie ubijania winian potasu. Ubitą pianę bardzo delikatnie mieszamy z masą żółtkową i wlewamy do niewysmarowanej wysokiej formy z kominkiem. Uderzamy lekko o blat formą z ciastem, by pozbyć się pustych przestrzeni i wstawić do nagrzanego pieca na 45 minut lub suchego patyczka.

Upieczone wyjmujemy z piekarnika i razem z formą odwracamy do góry dnem nakładając (o ile forma nie posiada bocznych uchwytów) kominek na dopasowane do otworu naczynko, tak by zachowana została przerwa pomiędzy ciastem a kratką ( tak do 2 cm) Zupełnie zimne delikatnie oddzielamy za pomocą plastikowej łopatki od formy i wyjmujemy. Można lekko oprószyć cukrem pudrem.