Tortownica z kominkiem o średnicy 23 cm i 8 cm wysokości.
Składniki:
• 6 białek ( jajka L)
• 6 żółtek
• 100 g cukru pudru
• 100 g puree z dyni
• 3 łyżki oleju roślinnego
• 35 ml mleka
• 0, 5 łyżki likieru z gorzkich pomarańczy np. Cointreau
• 100 g mąki pszennej
• Szczypta soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/ 4 łyżeczki winianu potasu
• 70 g łuskanych nasion z dyni
Pestki dyni lekko prażymy na patelni i odstawiamy do ostudzenia. Łączymy ze sobą mleko, olej i likier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i przesiewamy.
Na parze ucieramy żółtka z cukrem pudrem. Kiedy masa żółtkowa stanie się bardzo puszysta zwiększając swoją objętość, dodajemy stopniowo po 1 łyżce mus dyniowy. Nie przerywając miksowania wlewamy niewielkim strumieniem olej wymieszany z mlekiem.
Jeszcze raz, przesiewamy, bezpośrednio do masy żółtkowej mąkę i delikatnie mieszamy łopatką.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.
Białka ubijamy na sztywno, dodając w połowie ubijania winian potasu. Ubitą pianę bardzo delikatnie mieszamy z masą żółtkową i wlewamy do niewysmarowanej wysokiej formy z kominkiem. Uderzamy lekko o blat formą z ciastem, by pozbyć się pustych przestrzeni i wstawić do nagrzanego pieca na 45 minut lub suchego patyczka.
Upieczone wyjmujemy z piekarnika i razem z formą odwracamy do góry dnem nakładając (o ile forma nie posiada bocznych uchwytów) kominek na dopasowane do otworu naczynko, tak by zachowana została przerwa pomiędzy ciastem a kratką ( tak do 2 cm) Zupełnie zimne delikatnie oddzielamy za pomocą plastikowej łopatki od formy i wyjmujemy. Można lekko oprószyć cukrem pudrem.