8.10.11

Sernik Stracciatella

Składniki:

(keksówka 10x25 cm)

Spód

•4 łyżki miękkiego masła

•3 łyżki drobnego cukru

•2 łyżki kakao

•150 ml mąki pszennej (100g)

Masa serowa

•4 łyżki cukru pudru

•2, 5 łyżeczki maki kukurydzianej

•2 jajka

•450 g śmietankowego sera

•1 łyżeczka cukru waniliowego lub 0,5 łyzeczki esencji

•50 g gorzkiej czekolady

Formę o wymiarach 10x25 cm wsmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na spód zmiksować na mokrą kruszonkę i równo rozprowadzić na dnie formy. Nie ugniatać!

Piekarnik nagrzać do 140-150 stopni C. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki.

Cukier puder wymieszać z mąką kukurydzianą. W misie robota połączyć ser, jaja i cukier waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać mąkę z cukrem. Przerwać miksowanie, wymieszać łopatką ser pozostający na ściankach misy z masą, dodać posiekaną czekoladę i delikatnie całość wymieszać. Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 80 - 90 minut. Ostudzić w formie.