Składniki:
(keksówka 10x25 cm)
Spód
•4 łyżki miękkiego masła
•3 łyżki drobnego cukru
•2 łyżki kakao
•150 ml mąki pszennej (100g)
Masa serowa
•4 łyżki cukru pudru
•2, 5 łyżeczki maki kukurydzianej
•2 jajka
•450 g śmietankowego sera
•1 łyżeczka cukru waniliowego lub 0,5 łyzeczki esencji
•50 g gorzkiej czekolady
Formę o wymiarach 10x25 cm wsmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki na spód zmiksować na mokrą kruszonkę i równo rozprowadzić na dnie formy. Nie ugniatać!
Piekarnik nagrzać do 140-150 stopni C. Czekoladę posiekać na grubsze kawałki.
Cukier puder wymieszać z mąką kukurydzianą. W misie robota połączyć ser, jaja i cukier waniliowy. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać mąkę z cukrem. Przerwać miksowanie, wymieszać łopatką ser pozostający na ściankach misy z masą, dodać posiekaną czekoladę i delikatnie całość wymieszać. Przelać masę do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 80 - 90 minut. Ostudzić w formie.