9.10.11

Ciasto buraczane z czekoladą

Składniki:
1kubek=240ml

• 200 g miękkiego masła (1 kubek)

• 200 g brązowego cukru (1 kubek)

• 100 g drobnego białego cukru (0,5 kubka)

• 3 średnie jajka

• 3-4 buraki ( po starciu 2 kubki)

• 100 g czekolady 

• Cukier waniliowy lub 0, 5 łyżki ekstraktu waniliowego

• 300 g mąki pszennej(2 kubki)

• 2 łyżeczki sody oczyszczonej

• 1/ 4 łyżeczki soli

• 0, 5 kubka posiekanych orzechów włoskich

• Do dekoracji cukier puder, jadalne kwiaty

Buraki gotujemy do miękkości, studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Można również dodatkowo wysmarować brzegi formy masłem i obsypać drobną bułka tartą. Nadmiar bułki usuwamy.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.

Czekoladę siekamy na kawałki i rozpuszczamy na parze.Odstawiamy rozpuszczoną do przestudzenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem. Stopniowo dodajemy całe jajka i esencję lub cukier waniliowy. Przerywamy miksowanie. Do kremowej masy dodajemy ostudzoną stopioną czekoladę i starte buraczki, delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą, solą i drobno posiekanymi orzechami, po czym dokładnie łączymy z ciastem i wylewamy do tortownicy o średnicy 23 cm.

Pieczemy około 50 minut lub suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika można pozostawić w nim ciasto dodatkowo na 10 minut. Wyjąc lekko przestudzić, zdjąć obręcz i pozostawić do zupełnego ostudzenia.

Zimne oprószyć cukrem pudrem i dowolnie ozdobić np. jadalnymi kwiatami

Uwagi: By przygotować jadalne motyle wystarczy dobra masa marcepanowa, jadalne kwiaty np. ślazu, żelowy różowy pisak do tortów, cukier puder, cienki drucik i odrobina zdolności manualnych.