24.10.11

Sernik jogurtowy

Składniki:

( tortownica o srednicy 24-16 cm)

1kubek=240 ml

Spód ciasta

• 3/4 kubka drobnego cukru

• 100 g miękkiego masła, ewentualnie margaryny do pieczenia

• 1 duże jajko

• 2 kubki mąki pszennej

• 1 kubek mąki ziemniaczanej

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wypełnienie

• 1 kubek cukru

• 2 łyżeczki cukru waniliowego

• 3 jajka

• 2 łyżki soku z cytryny

• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

• 800 ml gęstego jogurtu greckiego

• 7-8 łyżek mąki ziemniaczanej

• 1 kubek ulubionej gęstej konfitury niskocukrowej ( u mnie wiśniowa na miodzie z przepisu Ali, ale można dać jagodową lub borówkową, które są lekko kwaśne)

• 0, 5 kubka suszonych rodzynek (można dodać suszoną żurawinę lub wiśnię)

• 2-3 jabłka ( najlepsze kwaskowe)

• 0, 5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie

Spód tortownicy ( śr.24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki.

Mało ucieramy z cukrem, dodając stopniowo całe jajko. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do 3 l miski. Dodajemy ubite masło do mąki i zagniatamy ciasto, którym wyklejamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy na czas przygotowania nadzienia do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Z 3/ 4 kubka cukru przewidzianego do nadzienia odejmujemy dwie łyżki, które łączymy z cynamonem. Mieszanka cynamonowa posłuży nam do posypania wierzchu ciasta.

Pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy z jajkami do rozpuszczenia kryształków cukru. Dodajemy sok i skórkę z cystyny, gesty jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodajemy rodzynki.

Konfiturę rozprowadzamy równą warstwą na dnie tortownicy. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Jedno jabłko kroimy w średnią kostkę, pozostałe po przekrojeniu na połówki w plastry. Kostkę z jabłek układamy na konfiturze i zalewamy ciastem jogurtowym. Na wierzchu układamy na zakładkę cienkie cząstki jabłek. Wierzch posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60-80 minut. Studzimy w formie i wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, aby ciasto dobrze stężało.