Składniki:
( tortownica o srednicy 24-16 cm)
1kubek=240 ml
Spód ciasta
• 3/4 kubka drobnego cukru
• 100 g miękkiego masła, ewentualnie margaryny do pieczenia
• 1 duże jajko
• 2 kubki mąki pszennej
• 1 kubek mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie
• 1 kubek cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 3 jajka
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
• 800 ml gęstego jogurtu greckiego
• 7-8 łyżek mąki ziemniaczanej
• 1 kubek ulubionej gęstej konfitury niskocukrowej ( u mnie wiśniowa na miodzie z przepisu Ali, ale można dać jagodową lub borówkową, które są lekko kwaśne)
• 0, 5 kubka suszonych rodzynek (można dodać suszoną żurawinę lub wiśnię)
• 2-3 jabłka ( najlepsze kwaskowe)
• 0, 5 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
Spód tortownicy ( śr.24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy wszystkie potrzebne składniki.
Mało ucieramy z cukrem, dodając stopniowo całe jajko. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do 3 l miski. Dodajemy ubite masło do mąki i zagniatamy ciasto, którym wyklejamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy na czas przygotowania nadzienia do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Z 3/ 4 kubka cukru przewidzianego do nadzienia odejmujemy dwie łyżki, które łączymy z cynamonem. Mieszanka cynamonowa posłuży nam do posypania wierzchu ciasta.
Pozostały cukier, cukier waniliowy ubijamy z jajkami do rozpuszczenia kryształków cukru. Dodajemy sok i skórkę z cystyny, gesty jogurt oraz mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodajemy rodzynki.
Konfiturę rozprowadzamy równą warstwą na dnie tortownicy. Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Jedno jabłko kroimy w średnią kostkę, pozostałe po przekrojeniu na połówki w plastry. Kostkę z jabłek układamy na konfiturze i zalewamy ciastem jogurtowym. Na wierzchu układamy na zakładkę cienkie cząstki jabłek. Wierzch posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 60-80 minut. Studzimy w formie i wstawiamy na kilka godzin lub na noc do lodówki, aby ciasto dobrze stężało.