Składniki:
(6 muffin lub 4 większe babeczki)
• 3 jajka
• Szczypta soli
• 100 g cukru pudru
• 60 g miękkiego masła
• 110 g mąki pszennej
• 0, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 70 g malin
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Formy smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nadmiar usuwamy.
Maliny zgniatamy i przecieramy przez sitko na puree.
Białka oddzielamy od żółtek, które ubijamy na krem z cukrem, dodając stopniowo do masy miękkie masło. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy małymi porcjami do miksowanej masy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Masę rozdzielamy na dwie części. Do jednej dodajemy malinowe puree a do drugiej ekstrakt z wanilii. Nakładamy masy naprzemiennie po 1 łyżce do przygotowanych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Studzimy na kratce.