24.10.11

Pomarańczowe ciasto z migdałami

Składniki:
1 kubek = 240 ml

Ciasto

•150 g masła lub margaryny do pieczenia
•2 kubki drobnego cukru
•2 duże jajka
•3, 5 kubka mąki pszennej
•1 opakowanie (100g) mielonych migdałów
•1 łyżeczka proszku do pieczenia
•1 łyżeczka sody
•2 kubki soku pomarańczowego ( ok. 5 pomarańczy)Syrop do nasączania
•1 kubek soku z pomarańczy (ok.2 pomarańcze)
•0.5 kubka drobnego cukruLukier
•2, 5 szklanki cukru pudru
•3 łyżki soku z pomarańczy
•3 łyżki Grand Marnier
•1 łyżka startej skórki z pomarańczy

Dekoracja

•10 sztuk miękkich marmoladek o smaku jarzębiny ( Pihlaja)
•Starta skórka z pomarańczy

Tortownicę o średnicy 24 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Masło ucieramy z cukrem, wbijając pojedyńczo jaja do kremu maślanego. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i mieszamy z migdałami. Do kremu maślanego dodajemy stopniowo i naprzemiennie sok z pomarańczy i suche składniki. Kiedy masa stanie się gładka przelewamy ją do formy i wstawiamy do piekarnika na 80-90 minut (drugi poziom).

Po upieczeniu ciasto lekko studzimy. Zdejmujemy obręcz z tortownicy i ciasto odwracamy dnem do góry. Ostudzone ponownie wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Przygotowujemy syrop z soku i cukru, podgrzewając i lekko redukując powstały syrop. Lekko ostudzonym nasączamy ciasto i odstawiamy go na kilka godzin lub na noc do lodówki.

Na drugi dzień ucieramy lukier z Grand Marnier, cukru pudru, soku i startej skórki pomarańczowej. Ciasto wykładamy na paterę, polewamy polewą, schładzamy i ozdabiamy miękkimi marmoladkami pokrojonymi na cienkie plasterki i skórką pomarańczową.