Składniki:
•150 g świeżych lub mrożonych malin
•250 g płatków owsianych
•4 łyżki brązowego cukru
•2 łyżki miodu
•0, 5 kostki masła (100 g)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jeżeli nie posiadamy silikonowej formy do batonów, to smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20-22 cm.
W rondlu rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Nie doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy maliny i mieszamy. Wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę nakładamy do 1/ 2 wysokości małych foremek lub do kwadratowej formy. Mocno ugniatamy masę wypukłą stroną łyżki i wstawiamy do pieca na około 20 minut. W zależności od wysokości ciasta owsianego czas pieczenia może się wydłużyć o jakieś 10 minut. Wyjmujemy, kiedy wierzch lekko się zarumieni.
Pozostawiamy w formie przez 10-15 minut, po czym kroimy na porcje. Pieczone w silikonowych foremkach można pozostawić w nich do zupełnego ostudzenia.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku.