12.10.11

Bruk czekoladowo-piankowy z orzechami

Składniki
  • 250 g dwukolorowych marshmallows (np. różowo białych)
  • 3/ 4 kubka suszonej żurawiny ( 100g)
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 60 g solonych pistacji (waga po obraniu z łupinek i twardej otoczki)
  • 100 g orzechów nerkowca, macadamia lub mieszanki dowolnych orzechów
  • 500 g białej czekolady
  • Forma i papier pergaminowy

Prostokątną ( 24x16cm) lub kwadratową ( 20x20 cm) formę wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Pianki w zależności od wielkości dzielimy na dwie lub 4 części, oprószając miejsce cięć cukrem pudrem. W dużej misce łączymy pianki, żurawinę, orzechy i wiórki.
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy na parze.Kiedy czekolada uzyska gładką konsystencję wlewamy ją do pianek i energicznie mieszamy, by obkleiła wszystkie składniki.
Gotowa masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.  Z grubsza wygładzamy wierzch, nakładamy arkusz papieru pergaminowego i staramy się dociskać równomiernie masę. Świetnie się sprawdza dopasowana wymiarami do formy deseczka lub książka. Wstawiamy na dwie godziny do lodówki po czym kroimy ciepłym nożem na dowolne porcje. Przechowujemy w zamykanym naczyniu pamiętając by zjeść je w ciągu dwóch tygodni.