27.9.11

Ciasto kukurydziane z chili

Składniki

(6 porcji)

200g grubej mąki kukurydzianej

• 100g mąki pszenne

• 100g drobnego cukru

• 2 łyżeczki (15 g) sody oczyszczonej

• 300g niskotłuszczowego mleka

• 60 g masła

• 2 jajka

• 275 g gęstego jogurtu naturalnego ( typ grecki)

• 4 długie papryczki chili

Papryki opalamy palnikiem i oczyszczamy ze skóry. Kroimy wzdłuż na połowę i wycinamy gniazda nasienne. Opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

Wysoką formę o średnicy 20-24 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydzianą. Nadmiar usuwamy.

W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę kukurydzianą, pszenną, cukier i sodę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Mleko podgrzewamy na parze, zestawiamy z ognia i posypujemy pokrojonym w kostkę masłem. Pozostawiamy do rozpuszczenia masła i otrzymania letniej mieszanki.

W osobnym naczyniu ubijamy jaja. Dodajemy stopniowo jogurt i letnie mleko.

Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką tylko tyle, by się połączyły. Na dnie tortownicy układamy część papryczek, wylewamy ciasto i wciskamy w nie pozostałe cząstki chilii. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 30-40 minut lub suchego patyczka.

Zdejmujemy obręcz z formy i przekładamy wypiek na kratkę do przestudzenia.

Ciasto dzielimy na porcje i podajemy na ciepło np. do mięs, warzyw, sałat.