Składniki
(forma 23x28)
1 kubek=250 ml
Ciasto
• 0, 5 kubka sera lub gęstej kwaśnej śmietany
• 3/4 kubka cukru
• 1 jajko
• 2, 5 kubka mąki
• 0, 5 łyżeczki sody
• 3/4 kubka margaryny
Nadzienie
• 2-3 jabłka
• Cukier, cynamon
Wykonanie
W misce wymieszać śmietanę, cukier, jajka, mąkę wymieszaną z sodą i margarynę. Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić w plastry i ułożyć na cieście na zakładkę.
Ciasto wstawić na drugi poziom od dołu, do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C na 30 -35 minut.
Wystudzić i pokroić w kwadraty.