21.8.11

Szybka tarta borówkowa

Składniki na 8 porcji:

(na formę o dolnej średnicy 26 cm)

1 kubek = 250 ml

Ciasto

• 100 g masła

• 2, 5 kubka maki pszennej

• 3/4 kubka otrębów owsianych

• 0, 5 kubka drobnego cukru

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 duże lub 2 małe jajka

Nadzienie

• 400 g borówki amerykańskiej lub leśnych jagód

• 1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej

• 180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników)

• 1 jajko

• 3/4 kubka drobnego cukru

• 2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny)

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone.

Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy bułką tartą lub mąką ziemniaczaną i owocami.

Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30-40 minut. Studzimy w formie.

Czas przygotowania i pieczenia ok. 60 minut.