(na formę o dolnej średnicy 26 cm)
1 kubek = 250 ml
Ciasto
• 100 g masła
• 2, 5 kubka maki pszennej
• 3/4 kubka otrębów owsianych
• 0, 5 kubka drobnego cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 duże lub 2 małe jajka
Nadzienie
• 400 g borówki amerykańskiej lub leśnych jagód
• 1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
• 180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników)
• 1 jajko
• 3/4 kubka drobnego cukru
• 2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny)
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie
Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone.
Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy bułką tartą lub mąką ziemniaczaną i owocami.
Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30-40 minut. Studzimy w formie.
Czas przygotowania i pieczenia ok. 60 minut.