19.8.11

Jeżynki z zakruszką

Składniki:

(15 bułeczek)

1 szklanka=200 ml

Zaczyn

• 20 g świeżych drożdży

• 1/2 szklanki mleka (100 ml)

• 1/2 szklanki mąki

• 1/4 łyżeczki soli

Ciasto

• 120 g masła o temperaturze pokojowej

• 3/4 szklanki cukru

• 3 żółtka (dałam 4 z jajek wielkości M)

• 1/2 szklanki mleka

• 1 łyżka cukru waniliowego

• 1/4 łyżeczki soli

• Drobno starta skórka z cytryny (2 łyżki)

• 4 szklanki mąki

Nadzienie

• 400 g owoców jeżyny

• 3/4 szklanki cukru

• 1 łyżeczka cukru waniliowego

• 1 łyżka bułki tartej + ewentualnie 7 łyżeczek do podsypywania

Zakruszka

• 80 g mąki

• 50 g masła

• 50 g cukru pudru

• Szczypta soli

• Odrobina białka do smarowania

Wykonanie

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Do mleczka drożdżowego dodajemy mąkę, cukier i dokładnie mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.

W dużej misce ubijamy masło ze stopniowo dodawanym cukrem. Wlewamy zaczyn, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, mleko, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sól i mąkę.

Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjmujemy, formujemy kulę i ponownie wkładamy do miski, której ścianki spryskujemy olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.

Przygotowujemy nadzienie i zakruszkę.

Owoce wkładamy do miski i dosypujemy do nich cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą. Potrząsając oblepiamy owoce posypką i przekładamy je na talerzyk.

W drugiej misce rozcieramy palcami masło z mąką i cukrem. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i schładzamy w lodówce. Zakruszki można przygotować więcej i zamrozi ć a gdy będzie potrzebna zetrzeć ją na grubych oczkach tarki wprost na ciasto lub bułeczki.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części a z każdej formujemy placuszek, do którego wsypujemy 0, 5 łyżeczki bułki tartej, układamy owoce i dodajemy jedną łyżeczkę posypki cukrowej.

Brzegi dokładnie sklejamy, formując zgrabną bułeczkę i układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia w pewnych od siebie odstępach. Bułki smarujemy białkiem i posypujemy zakruszką.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy do pieca na około 30 minut lub do czasu zrumienienia. Studzimy na kratce.