Składniki:
(15 bułeczek)
1 szklanka=200 ml
Zaczyn
• 20 g świeżych drożdży
• 1/2 szklanki mleka (100 ml)
• 1/2 szklanki mąki
• 1/4 łyżeczki soli
Ciasto
• 120 g masła o temperaturze pokojowej
• 3/4 szklanki cukru
• 3 żółtka (dałam 4 z jajek wielkości M)
• 1/2 szklanki mleka
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1/4 łyżeczki soli
• Drobno starta skórka z cytryny (2 łyżki)
• 4 szklanki mąki
Nadzienie
• 400 g owoców jeżyny
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżeczka cukru waniliowego
• 1 łyżka bułki tartej + ewentualnie 7 łyżeczek do podsypywania
Zakruszka
• 80 g mąki
• 50 g masła
• 50 g cukru pudru
• Szczypta soli
• Odrobina białka do smarowania
Wykonanie
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Do mleczka drożdżowego dodajemy mąkę, cukier i dokładnie mieszamy. Miseczkę przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.
W dużej misce ubijamy masło ze stopniowo dodawanym cukrem. Wlewamy zaczyn, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, mleko, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sól i mąkę.
Kiedy ciasto będzie gładkie, wyjmujemy, formujemy kulę i ponownie wkładamy do miski, której ścianki spryskujemy olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Przygotowujemy nadzienie i zakruszkę.
Owoce wkładamy do miski i dosypujemy do nich cukier, cukier waniliowy i bułkę tartą. Potrząsając oblepiamy owoce posypką i przekładamy je na talerzyk.
W drugiej misce rozcieramy palcami masło z mąką i cukrem. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy w folię i schładzamy w lodówce. Zakruszki można przygotować więcej i zamrozi ć a gdy będzie potrzebna zetrzeć ją na grubych oczkach tarki wprost na ciasto lub bułeczki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 15 części a z każdej formujemy placuszek, do którego wsypujemy 0, 5 łyżeczki bułki tartej, układamy owoce i dodajemy jedną łyżeczkę posypki cukrowej.
Brzegi dokładnie sklejamy, formując zgrabną bułeczkę i układamy na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia w pewnych od siebie odstępach. Bułki smarujemy białkiem i posypujemy zakruszką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wstawiamy do pieca na około 30 minut lub do czasu zrumienienia. Studzimy na kratce.