10.8.11

Pikantny sernik z gruszkami

Składniki:

Spód

12 porcji po 165 kcal

• 100 g pełnoziarnistych kruchych ciastek ( np.Digestive)

• 1 łyżka ciemnego cukru

• 40 g margaryny (60% tłuszczu)

• 1, 5 łyżeczki świeżo zmielonych jagód ziela angielskiego

Wypełnienie

• 2 gruszki (Konferencja)

• 200 g śmietankowego sera ( 13% tłuszczu)

• 0, 5 opakowania (125g) twarogu

• 1 szklanka kwaśnej śmietany

• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

• 3 jajka

• Dodatkowo: świeżo tłuczone jagody ziela angielskiego, liście i kwiaty nasturcji.

Wykonanie

Herbatniki pokruszyc i zmiksować na okruchy, dodając cukier, ziele angielskie i pokrojona w kostkę margarynę.

Formę o średnicy 24 cm, posmarować lekko masłem lub wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wysypać mokre okruchy i docisnąć je do dna. Najlepiej wykonywać to przez folię spożywczą. Schłodzić w lodówce.

Połączyć poprzez miksowanie oba rodzaje sera i śmietanę. Dodać ekstrakt z wanilii i wbić pojedyńczo jaja do miksowanej masy.

Umyć i obrać ze skórki gruszki. Przeciąć na pół i pokroić w 6 mm plastry, odcinając gniazdo nasienne. Rozgrzać suchą teflonową patelnię, układać na niej plastry gruszek i lekko zrumienić z każdej strony.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.

Gruszki ułożyć na spodzie z ciastek w dwóch warstwach i zalać masą serową.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec kolejne 40-45 minut. Wyłączyć piekarnik i jeszcze przez chwilę pozostawić w nim ciasto. Wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej do ostudzenia, po czym dodatkowo schłodzić 1 dzień w lodówce, dzięki czemu cudownie przejdzie aromatem przyprawy.

Ozdobić kwiatami i listkami nasturcji, oprószyć świeżo mielonym angielskim zielem i pokroić na porcje. Można podawać go z płynnym o wyraźnym smaku miodem.