Składniki:
Spód
12 porcji po 165 kcal
• 100 g pełnoziarnistych kruchych ciastek ( np.Digestive)
• 1 łyżka ciemnego cukru
• 40 g margaryny (60% tłuszczu)
• 1, 5 łyżeczki świeżo zmielonych jagód ziela angielskiego
Wypełnienie
• 2 gruszki (Konferencja)
• 200 g śmietankowego sera ( 13% tłuszczu)
• 0, 5 opakowania (125g) twarogu
• 1 szklanka kwaśnej śmietany
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 3 jajka
• Dodatkowo: świeżo tłuczone jagody ziela angielskiego, liście i kwiaty nasturcji.
Wykonanie
Herbatniki pokruszyc i zmiksować na okruchy, dodając cukier, ziele angielskie i pokrojona w kostkę margarynę.
Formę o średnicy 24 cm, posmarować lekko masłem lub wyłożyć dno papierem do pieczenia. Wysypać mokre okruchy i docisnąć je do dna. Najlepiej wykonywać to przez folię spożywczą. Schłodzić w lodówce.
Połączyć poprzez miksowanie oba rodzaje sera i śmietanę. Dodać ekstrakt z wanilii i wbić pojedyńczo jaja do miksowanej masy.
Umyć i obrać ze skórki gruszki. Przeciąć na pół i pokroić w 6 mm plastry, odcinając gniazdo nasienne. Rozgrzać suchą teflonową patelnię, układać na niej plastry gruszek i lekko zrumienić z każdej strony.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
Gruszki ułożyć na spodzie z ciastek w dwóch warstwach i zalać masą serową.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C i piec kolejne 40-45 minut. Wyłączyć piekarnik i jeszcze przez chwilę pozostawić w nim ciasto. Wyjąć i zostawić w temperaturze pokojowej do ostudzenia, po czym dodatkowo schłodzić 1 dzień w lodówce, dzięki czemu cudownie przejdzie aromatem przyprawy.
Ozdobić kwiatami i listkami nasturcji, oprószyć świeżo mielonym angielskim zielem i pokroić na porcje. Można podawać go z płynnym o wyraźnym smaku miodem.