5.8.11

Batony owsiane

Składniki:
15-16 batonów

•250 g masła


•200 g złotego syropu


•100g brązowego cukru (muscovado)


•250 g płatków owsianych (zwykłe)


•100g mąki pszennej


•150 g suszonych owoców żurawiny


•100g białej czekolady

Formę 23x23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C.
Mąkę przesiewamy dwukrotnie.

W małym garnku topimy masło, łącząc je z cukrem i cukrowym syropem. Do miski wsypujemy płatki owsiane, żurawinę i mąkę. Wlewamy syrop cukrowo maślany i dokładnie mieszamy. Gładką masę wykładamy do formy, wygładzając wierzch i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-35 minut.

Upieczone pozostawiamy do ostudzenia, po czym kroimy na prostokąty lub kwadraty. W takiej postaci możemy je przechowywać 4-5 dni, lub ozdobic czekoladą. W tym celu należy rozpuścić na parze białą czekoladę( 36-38 °C), schłodzić umieszczając miseczkę z czekoladową emulsją w zimnej wodzie(23-25 °C), ponownie ją podgrzać( 27-28 °C) i pokryć batony czekoladą po przekątnej. Odstawić do zastygnięcia. Czekoladowe batoniki przechowujemy w lodówce.

Uwagi:, Aby uzyskać bardziej jednorodny, gładki wygląd batonów, płatki owsiane można krótko zmiksować(gruba mąka). Gdyby masa wydała nam się zbyt rzadka, to można do niej dosypać w trakcie mieszania dodatkowe 2-3 łyżki płatków.Batony powinny byc lekko chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku i bardzo maślane.