Składniki :
( ok. 25 szt.)
• 250 g pszennej mąki
• 80 g cukru pudru
• 2 żółtka
• 2 łyżki cukru waniliowego
• 100 g masła
Nadzienie :
• 1 jabłko
• 1 łyżka orzechów, lub dowolnie rodzynek lub migdałów
• Szczypta cynamonu do smaku
• 1 łyżka soku z cytryny
• Cynamon lub cukier puder do posypania
Mąkę z cukrem przesiewamy do misy robota. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, posiekane na małe kawałki masło i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce od 30 do 60 minut.
Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy sok z cytryny i cynamon do smaku. Jeżeli dodajemy do jabłek rodzynki, to najpierw namaczamy je w rumie. Wszystkie bakalie przed dodaniem do jabłek powinny być drobno posiekane.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm i wykrawamy po dwa kółka na ciasto foremką o średnicy 5 cm. Na jeden placuszek nakładamy nadzienie, smarujemy obrzeże wodą i przykładamy drugim krążkiem, dokładnie sklejając brzegi i nacinamy po środku ciastka mały krzyżyk, by powstająca para w ciastku mogła swobodnie uchodzić..
Pieczemy w środkowej części piekarnika około 15-20 minut. Studzimy na kratce. Letnie posypujemy mielonym cynamonem lub cukrem pudrem.