28.7.11

Kruche ciasteczka z jabłkowym nadzieniem

Składniki :

( ok. 25 szt.)

• 250 g pszennej mąki

• 80 g cukru pudru

• 2 żółtka

• 2 łyżki cukru waniliowego

• 100 g masła

Nadzienie :

• 1 jabłko

• 1 łyżka orzechów, lub dowolnie rodzynek lub migdałów

• Szczypta cynamonu do smaku

• 1 łyżka soku z cytryny

• Cynamon lub cukier puder do posypania

Mąkę z cukrem przesiewamy do misy robota. Dodajemy żółtka, cukier waniliowy, posiekane na małe kawałki masło i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce od 30 do 60 minut.

Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy sok z cytryny i cynamon do smaku. Jeżeli dodajemy do jabłek rodzynki, to najpierw namaczamy je w rumie. Wszystkie bakalie przed dodaniem do jabłek powinny być drobno posiekane.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.

Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm i wykrawamy po dwa kółka na ciasto foremką o średnicy 5 cm. Na jeden placuszek nakładamy nadzienie, smarujemy obrzeże wodą i przykładamy drugim krążkiem, dokładnie sklejając brzegi i nacinamy po środku ciastka mały krzyżyk, by powstająca para w ciastku mogła swobodnie uchodzić..

Pieczemy w środkowej części piekarnika około 15-20 minut. Studzimy na kratce. Letnie posypujemy mielonym cynamonem lub cukrem pudrem.