Składniki:
( tortownica o średnicy 18-20 cm)
Kruche ciasto:
• 250 g pszennej mąki
• 2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 125 g zimnego masła
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 małe jajka
• 1 łyżka gęstej śmietany
• 2 łyżki bułki tartej
Nadzienie:
• 8 dużych jabłek np. obecnie papierówki ( około 2 kg)
• 1 cytryna
• 6 całych goździków
• Nieduża laska cynamonu
• 125 g drobnego cukru ( 0, 5 szklanki)
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
• 0, 5 litra wody
Dodatkowo:
• 1 Małe jajko do smarowania
• Masło do smarowania formy
Tortownicę dobrze natłuścić i wyłożyć dno krążkiem przyciętego do wymiarów formy papieru do pieczenia. Papier natłuścić i oprószyć mąką. Nadmiar mąki strząsnąć.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Zimne masło posiekać, dodać do mąki i porozcierać palcami na okruchy. Dodać cukier, jajka, śmietanę i szybko zagnieść. W zależności od wielkości jajek może wystąpić sytuacja, że ciasto będzie zbyt luźne lub ścisłe, co regulujemy dodaniem do ciasta odrobiny mąki lub śmietany.
Ciasto wykładamy na obsypany mąką blat i odcinamy 2/3 ciasta, które rozpłaszczamy i kładziemy pomiędzy dwie folie. Wałkujemy na krążek, którego wielkość pozwoli nam na wyklejenie nim dna i boków formy. Z pozostałego ciasta formujemy placek o średnicy formy.
Z większego placka zdejmujemy jedną warstwę folii i wyklejamy nim tortownicę, dociskając ciasto przez folę do formy. W ten sposób unikamy rozdarcia ciasta i ewentualnych dziur powstających od palców.
Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka obieramy ze skóry, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na grube plastry i przekładamy do garnka. Dodajemy do jabłek dwa duże kawałki skóry z cytryny, goździki, cynamon, cukier i wodę. Doprowadzamy do zagotowania i dusimy pod przykryciem do miękkości ( 10 minut). Zestawiamy, odcedzamy, studzimy. Wyjmujemy z masy przyprawy. Do letniej lub zimnej dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Wyjmujemy formę z lodówki i zdejmujemy folię. Na dno wysypujemy bułkę tartą, wykładamy łyżką masę jabłeczną i przykrywamy wierzch przyciętym krążkiem ciasta. Roztrzepanym jajkiem smarujemy brzegi ciasta, by się skleiło. Nakłuwamy wierzch widelcem,. Odcinamy zwisające końce ciasta z formy i formujemy ozdobny brzeg. Smarujemy jakiem i ewentualnie ozdabiamy uformowanymi w liście ścinkami ciasta. Pieczemy 50 minut, przykrywając pod koniec pieczenia ciasto papierem do pieczenia. Studzimy minimum 10 minut (nim zdecydujemy się zdjąć obręcz) lub pozostawiamy w formie do całkowitego ostudzenia. Można polukrować bądź posypać smakowym cukrem (np. bazylikowym) lub cukrem pudrem.