13.7.11

Agreściak

Składniki:


( blaszka 25x36 cm)

Ciasto drożdżowe

• 1 szklanka mąki (250 g)


• 2 łyżki cukru (30 g)


• Szczypta soli


• Otarta skórka z 1 cytryny


• 20 g świeżych drożdży


• 2 łyżki letniego mleka ( 60 ml)


• 1 jajko


Obłożenie

• 2 pokruszone sucharki lub kilka herbatników


• 1 kg zielonego agrestu


Polewa

• 150 g miękkiego masła lub margaryny


• 100 g drobnego cukru


• 4 jajka


• 50 g mąki


• Szczypta soli


• 2 łyżki gęstej śmietany (60 ml)


Wszystkie składniki wyjęte z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę przesiać do miski. W środku mąki zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i rozrobić je z niewielką ilością mleka i 1 łyżeczką cukru. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięty rozczyn drożdżowy zagnieść z pozostałymi składnikami i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Blachę posmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę bez podnoszenia brzegów. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 15-20 minut. Można też blachę z cienko rozwałkowanym ciastem włożyć do piekarnika nagrzewając go do 36 stopni C.

Agrest przepłukać, osuszyć i obciąć końcówki. Suchary włożyć do foliowej torebki i rozgnieść wałkiem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Masło utrzeć z cukrem i pojedyńczo wbijanymi jajami. Dodać śmietanę i przesiana mąkę z solą.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe posypać pokruszonymi sucharkami, obłożyć agrestem i połać przygotowaną polewą. Piec na dolnym poziomie piekarnika około 45 minut. Gdyby ciasto zbyt mocno się rumieniło, to przykrywamy je arkuszem papieru do pieczenia.

Pozostawiamy do przestudzenia w formie. Można oprószyć cukrem pudrem.

Uwagi:

Ciasto można też upiec w głębokiej formie-blaszce znajdującej się na wyposażeniu piekarnika. Otrzymamy niższe ciasto z luźniej rozłożonymi owocami.