12.7.11

Pikantne brokuły

Składniki:

(12 sztuk)

• 12 niewielkich różyczek brokułu (każdy powinien łatwo się mieścić w kubeczku foremki)

• 275 g miękkiego masła ( 1 szklanka +2.5 łyżki)

• 50 g drobnego cukru(3.5 łyżki lub 1/4 szklanki)

• 4 duże jaja

• 300 g pszennej mąki( 1 1/4 szklanki)

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1 łyżeczka kurkumy

• 1/2 łyżeczki ostrej papryki

• 1/2 łyżeczki soli

• 60 g żółtego startego sera ( cheddar)

Wszystkie składniki powinny posiadac temperaturę pokojową.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. W garnku gotujemy wodę i blanszujemy brokuły 2-3 minuty, poczym dokładnie przepłukujemy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania i osuszamy na sicie lub odciągając nadmiar wody papierowymi ręcznikami.

Ubijamy masło a kiedy osiągnie kremową konsystencję, dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Wbijamy do puszystej masy jajka, (po jednym na raz) dokładnie miksując całość po każdym dodaniu jajka.

Gdyby jednak z jakiś powodów masa nam się zwarzyła, to uzbrajamy się w cierpliwość i miksujemy do skutku. Po kilku, kilkunastu minutach masa ponownie zacznie się ze sobą łączyć.

Mieszamy mąkę z solą, kurkumą, papryką, proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Jeżeli mamy ser w kawałku to ścieramy go na drobnej tarce.

Do ubitej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę z przyprawami. Całość miksujemy krótko, tak tylko do wymieszania się składników. Dodajemy ser, mieszając i łącząc go z masą za pomocą łopatki.

Na dnie każdej foremki muffinowej rozsmarowujemy 1 czubatą łyżkę ciasta, układamy kwiatem do góry cząstkę brokułu. Pozostałe ciasto równomiernie rozdzielamy pomiędzy foremki. Nie musimy martwic się o jakieś precyzyjne rozprowadzanie ciasta, gdyż i tak podczas pieczenia ciasto ładnie wypełni foremkę.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Upieczone babeczki powinny mieć złoty kolor i być twarde w dotyku.

Masło podczas pieczenia będzie lekko buzowało wokół każdej babeczki wiec, jeżeli używamy pojedynczych foremek muffinowych, to warto w tym przypadku postawić foremki na blasze, by nie pobrudzić piekarnika. Przy pełnej formie nie ma to większego znaczenia.

Upieczone studzimy na kratce. Najlepsze pierwszego dnia.

Uwagi: W zależności od posiadanej wielkości foremek, otrzymamy od 12 do 15 babeczek.