Składniki:
· 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
· 8 dużych nektarynek lub śliwek
· 1 opakowanie cukru waniliowego
· 1 żółtko do smarowania
· Cukier puder do posypania
Śliwki lub nektarynki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na cienkie plasterki.
Ciasto francuskie kroimy na paski 3 x 20 cm długości. Układamy na paskach 5-6 plasterków na zakładkę. Owoce posypujemy cukrem waniliowym a krawędzie ciasta smarujemy żółtkiem. Ostrożnie zwijamy i układamy pionowo w formie np. muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotami. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy formę i odstawiamy do ostudzenia. Chłodne posypujemy cukrem pudrem.
Wyjdzie ok. 12 sztuk.
Uwagi:
Przy bardzo jędrnych owocach, czynność zwijania może być bardzo kłopotliwa. Problem ten rozwiąże wstawienie plastrów nektarynek na chwilę do gorącego piekarnika, aby lekko zmiękły i stały się plastyczne.