8.6.11

Pancakes z truskawkami i czekoladą

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 35 g masła
  • 1 czubata łyżka cukru
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 nakrętka ekstraktu z wanilii
  • 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g jędrnych truskawek
  • 30 g białej czekolady
  • 30 g czekolady mlecznej
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia..
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło. Całość wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę. Czekoladę poszatkować w drobną kosteczkę. Truskawki i czekoladę dodać do miski z ciastem i całość wymieszać łyżką.
Dobrze rozgrzać teflonową patelnię. Nie używać oleju ani oliwy, tylko smażyć bezpośrednio na patelni. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Smażyć wolno na rumiano z obu stron.
Z podanych składników wychodzi w zaleznosci od wielkosci placuszków 12-16 sztuk.