Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 35 g masła
- 1 czubata łyżka cukru
- ¾ szklanki mleka
- 1 nakrętka ekstraktu z wanilii
- 1 ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g jędrnych truskawek
- 30 g białej czekolady
- 30 g czekolady mlecznej
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia..
Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło. Całość wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę. Czekoladę poszatkować w drobną kosteczkę. Truskawki i czekoladę dodać do miski z ciastem i całość wymieszać łyżką.
Dobrze rozgrzać teflonową patelnię. Nie używać oleju ani oliwy, tylko smażyć bezpośrednio na patelni. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Smażyć wolno na rumiano z obu stron.
Z podanych składników wychodzi w zaleznosci od wielkosci placuszków 12-16 sztuk.