14.6.11

Galaretka i cukier z liści bazylii

Galaretka z bazylii
Składniki:
(na 1 słoik 320 ml)

• 250 ml soku jabłkowego

• 250 g cukru żelującego 1:1

• Sok z 0, 5 cytryny

• Garść liści bazylii (10 g )

• 1 łyżeczka rumu

• Kilka listków lub gałązka bazylii do dekoracji

Bazylię siekamy w paski, przekładamy do garnka i zalewamy sokiem jabłkowym. Odstawiamy na 2 godziny. Wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy sok zacznie wrzeć, gotujemy 2 minuty pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gotową galaretkę wlewamy przez sitko do słoika a na wierzchu kładziemy listki lub małą gałązkę bazylii. Wnętrze pokrywki przelewamy rumem i zamykamy słoik przykrywką stawiając go na wieczku na około 5 minut.

Można też dodać tuż przed wrzeniem soku wymieszanego z cukrem żelującym starte na grubych oczkach twarde jabłko, pamiętając, aby najpierw wyjąć liście bazylii.

Wykorzystanie: Głównie z jogurtami lub jako składnik dresingu do owoców

Cukier z bazylii

• 1 szklanka cukru

• Skórka z 1 cytryny lub 2 limonek

• 3 spore gałązki bazylii

Do blendera wkładamy z grubsza posiekaną bazylię ( razem z łodyżkami), skórkę z cytryny i 1/ 4 ilości cukru. Miksujemy na pastę, po czym wykładamy ją do miski z cukrem i ucieramy drewnianą łyżką do momentu aż cały cukier nam się zabarwi. Teraz wystarczy cukier wysypać na tacę, przykryć ściereczką i pozostawić do wysuszenia, co jakiś czas rozbijając zbrylający się cukier. Cukier wystawiony na powietrze np. balkon, taras schnie około 4 godziny, natomiast w domu może to trwać nawet dwa dni. Suchy przesiewamy przez sito o średnich oczkach i wsypujemy do słoika. Przechowujemy w szafce.

Można też mokry cukier od razu przełożyć do słoja i przechowywać w lodówce, ale po miesiącu istnieje ryzyko, że bazylia zacznie ciemnieć i cukier straci całą swoją urodę.

Wykorzystanie: Idealny do duszonych brzoskwiń, truskawkowych sałatek, jogurtu, koktajli, bitej śmietany.