16.6.11

Anżelika w syropie

Składniki:
(4 słoiczki po 320 ml)
         1 kg łodyg liściowych arcydzięgla ( tych bez kwiatostanów)
·                 2 litry wody
·                1 łyżeczka sody oczyszczonej
·                800 g cukru
·               3/ 4 szklanki wody
·               1/ 4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Łodygi arcydzięgla bez blaszek liściowych dokładnie myjemy, osuszamy i obieramy tak jak rabarbar. Kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do gotującej się wody z dodatkiem sody oczyszczonej.
Dodatek sody zapewni mam piękny zielony kolor. Gotujemy 5 minut, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Z cukru i wody gotujemy syrop, do którego wkładamy pokrojone na ukos kawałki arcydzięgla. Doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do następnego dnia.
W 1 łyżce wody rozpuszczamy kwasek cytrynowy i dodajemy go do konfitury. Doprowadzamy do zagotowania. Przekładamy konfiturę do prostych słoików, zalewamy gorącym syropem i natychmiast zamykamy stawiając słoiki na pokrywkach.
Uwagi:
W związku z tym ,że syrop jest cudownym dodatkiem smakowym a 4 słoiczki szklistych łodyżek, to całkiem duża porcja dla przeciętnej rodziny, to proponuję zmniejszych ilość łodyg liściowych o połowę, zachowując całą ilość syropu, który po rozlaniu do słoików z łodygami, przelewamy do małej butelki i wykorzystujemy na bieżąco do aromatyzowania.