(4-6 chlebków)
· 1 mała cukinia (200 g)
· 5 łyżek oliwy z oliwek
· 2 jajka
· 1 1/ 4 kubka mąki (170 g)
· 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
· 1/ 3 kubka mleka (100 ml)
· 100 g koziego sera
· Posiekane zioła (np. 1 czubata łyżka mięty i bazylii oraz 1 łyżeczka kolendry)
· Sól, ewentualnie pieprz do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Dno małych prostokątnych foremek wykładamy papierem do pieczenia.
W misce mieszamy całe jaja z mąką, drożdżami, 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy na bok.Cukinię kroimy na cienkie plastry lub krążki i smażymy do zmięknięcia na 3 łyżkach oliwy. Kozi ser kroimy na kawałki. Siekamy zioła.
Do masy jajecznej dodajemy przestudzona cukinię, ser i zioła. Dosmaczamy solą i dokładnie mieszamy. Ciasto rozdzielamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez około 45 minut. Studzimy w foremkach.
Uwagi: Zamiast cukinii możemy dać do masy suszone pomidory a ser kozi zastąpić fetą , wzbogacając całość zielonymi lub czarnymi oliwkami