Składniki na 2 baby :
· 1 kg mąki
· 50 g drożdży
· 1 - 1, 5 szklanki mleka
· 10 żółtek
· 3 białka
· 250 g cukru
· 200 g masła
· 100 g rodzynek
· 25 g koniaku
· 25 g kandyzowanych owoców
· 3 łyżki otartej skórki cytrynowej ( u mnie pomarańczowej) lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu i 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
· 1 łyżeczka nalewki szafranowej, (jeśli nie mamy lub nie lubimy, to nie dajemy)
· 2 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
· 1 g soli
Dodatkowo:
· 2 litrowe puszki po kawie, które posłużą za foremki
Wykonanie:
Dna puszek wyłożyć posmarowanym masłem papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kulicz przygotowywać w ciepłym pomieszczeniu, najlepiej - w temperaturze 25 stopni.
1. Zaparzyć 100 g mąki 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji.
2. W tym samym czasie rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 100 g mąki i odstawić na 10 minut.
3. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia, na co najmniej godzinę.
4. Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości.
5. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 250 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
6. Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 500 g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.
7. Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego 3/4 rodzynek i kandyzowanych owoców, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.
8. Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości, posypać pozostałymi bakaliami. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem i piec w średnio nagrzanym piekarniku (160 st. C) około 45 minut lub do suchego patyczka.
Uwagi:
Babki sporo wyrastają ponad foremki, więc dobierając 1 litrowe puszki, musimy zwrócić uwagę czy wypiek zmieści się nam w piekarniku. Lepiej wybierać szersze puszki a w połowie pieczenia, wystające główki przykryć papierem do pieczenia, aby nie uległy mocnemu zbrązowieniu. Ciasto można też śmiało zrobić z połowy składników i rozdzielić w 250 g puszki, skracając czas pieczenia do 25-30 minut. Zbyt długo pieczone stracą swoją wilgoć. Upieczone pozostawiamy w formie do ostudzenia, gdyż inaczej ugną nam się pod ciężarem ciasta wystającego ponad foremkę. Babki można polukrować lukrem na bazie cukru pudru i wody lub soku z cytryny i dopiero posypać dodatkowymi bakaliami.