Składniki :
(6-9 sztuk)
· 7 łyżek cukru pudru (100 g)
· 2 -3 białka jaj
· 2 opakowania świeżych wiórków kokosowych (200 g)
· Skórka i sok z 0, 5 cytryny
· 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
· 60 ml śmietany do ubijania
· Truskawki (200 g)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Białka lekko ubijamy z cukrem. Dodajemy wiórki, skórkę i sok z cytryny. Mieszamy i przekładamy ciasto do silikonowych foremek na muffiny. Pieczemy 15 minut. Studzimy w formie.
Przygotowujemy krem. W tym celu rozpuszczamy białą czekoladę na parze. Ubijamy śmietankę i łączymy ją z rozpuszczoną, ostudzoną czekoladą. Truskawki kroimy na cząstki lub plastry.
Babeczki wyjmujemy z foremek, smarujemy wierzch kremem i ozdabiamy truskawkami.
Uwagi:
Ilość babeczek zależy od ilości ciasta, którym wypełniamy foremki. Ja wolę niższe ciastka, więc formę zazwyczaj wypełniam do połowy jej wysokości. Gotowe ciastka po pewnym czasie przechodzą wilgocią od polewy stając się bardzo mięciutkie. Kiedy używamy świeżo tartych wiórek kokosowych, ciastka będą bardziej tłuste, natomiast wiórki kupowane w sklepie są pozbawione oleju, dzięki czemu wypiek będzie bardziej dietetyczny.