2 szklanki fiołka ( nie musimy odrywać szypułek)
· 1 szklanka wrzącej wody
· 0, 5 cytryny
· 2, 5 – 3 szklanki cukru
· 2 szklanki zimnej wody
Oczyszczone z owadów przepłukane kwiaty fiołka, zalewamy wrzącą wodą, dodajemy pokrojoną na cząstki nieobraną cytrynę i odstawiamy na 24 godziny. Płyn przecedzamy przez gęste sito. Z kwiatów i cytryny wyciskamy resztę soku. Jeżeli od razu nie możemy zużyć powstałego soku, to śmiało możemy przez kilka dni (do 3 dni) przechowywać płyn w lodówce.
Gotujemy na małym ogniu wodę z cukrem na syrop. Dodajemy sok z płatków fiołka i gotujemy do ponownego zgęstnienia syropu. (Około 10-15 minut) Gorący rozlewamy do butelek, zamykamy i pozostawiamy do ostudzenia
Uwagi:, Kiedy dodamy więcej cytryny do syropu to otrzymamy płyn o barwie fuksji.