Składniki
(na formę o pojemności 1 litra)
· 330 g cukru pudru
· 450 g mleka w proszku
· 1 płaska łyżka masła
· 1 małe jajko
· Mały ziemniak
· Olejek migdałowy
Dodatkowo
· Foremka aluminiowa -1 litr,
· Masło do wysmarowania formy,
· Perełki na oczka,
· Wstążka do dekoracji
Wykonanie:
Ziemniaka obieramy i gotujemy w wodzie bez soli. Mleko w proszku mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy miękkie masło, lekko podbite jajko, przepuszczonego przez praskę ziemniaka i odrobinę olejku migdałowego. Wyrabiamy masę. Gdyby się okazało, że masa jest zbyt rzadka to dodajemy do niej trochę mleka w proszku. Natomiast, gdy konsystencja jest zbyt gęsta wystarczy dodać miękkie masło. Ciasto dość szybko wysycha, więc warto przykryć je folią spożywczą.
Dwuczęściową formę dokładnie smarujemy masłem i składamy, stawiając baranka na głowie. Wylepianie rozpoczynamy od głowy, ściśle wypełniając wszystkie zagłębienia. Warto miksować niewielkie ilości ciasta w blenderze i taką ciepłą kruszonkę wsypywać do foremki a następnie dokładnie całość ubijać palcami lub łyżeczką. Kiedy forma zostanie całkowicie wypełniona ciastem, wyrównujemy wierzch i pozostawiamy formę w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Baranek cały czas musi stać na głowie. Na drugi dzień zdejmujemy mocowania z formy. Z leżącej na boku foremki zdejmujemy delikatnie wierzchnią cześć, podkładając pomiędzy elementy formy drewniana szpatułkę. Ponownie nakładamy zdjętą formę na baranka i kładziemy go na drugim boku. Odklejamy od ciasta drugą część formy. Teraz delikatnie wyjmujemy baranka i stawiamy go na talerzyku. Ostrym nożem ścinamy ewentualne zgrubienia powstałe pośrodku baranka, ozdabiamy go perłowymi oczkami i przewiązujemy kolorowa wstążeczką. Do czasu świątecznej ekspozycji przechowujemy baranka zawiniętego w folie spożywczą.