Składniki: ( forma śr. 23-25 cm)
· 8 jajek,
· 1 1/4 szklanki cukru pudru,
· 3/4 szklanki oleju (np. kukurydzianego),
· 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii
· 3/4 szklanki mleczka kokosowego,
· 2 łyżeczki pasty pandanowej,
· 1 szklanka mąki pszennej,
· 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
· 1/2 łyżeczki soli
· 1/2 łyżeczki Cream of Tartar (winian potasu)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Żółtka oddzielamy od białek. Mleko kokosowe dokładnie mieszamy z pastą pandanową. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na parze, tak by otrzymać jasny puszysty krem. Nie przerywając miksowania, do ubitych żółtek dodajemy ekstrakt z wanilii oraz olej, wlewany niewielkim strumieniem. Gdy masa będzie gładka, dodajemy mleko kokosowe z pandanem. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Jeszcze raz przesiewamy, bezpośrednio do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy drewniana łyżką lub łopatką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając Cream of Tartar (winian potasu). Ubitą pianę bardzo delikatnie mieszamy z masą żółtkową następnie wylewamy ciasto do niewysmarowanej wysokiej formy z kominkiem o średnicy około 23-25 cm i pieczemy około 45 minut lub do suchego patyczka. (Piekłam 10 minut dłużej) Upieczone ciasto wyjmujemy z pieca i razem z formą odwracamy do góry dnem na kratkę cukierniczą , pozostawiając do wystygnięcia. Zupełnie zimne ciasto oddzielamy plastikowym nożem lub łopatką od formy i delikatnie wyjmujemy. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Ciasto przechowujemy zamknięte w szczelnym pojemniku 3 dni.