14.4.11

Mazurek makowy

Składniki:
(na 6 mini mazurków)

·         250 g maku
·         125 g cukru pudru
·         125 g posiekanego masła
·         125 g pszennej mąki
·         1 jajko
·         Szczypta mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków

Dodatkowo:

·         Białko
·         Rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, migdały
·         2-3 łyżki drobnego cukru

Mak przesiewamy, wsypujemy na rozgrzaną patelnię i lekko podprażamy. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gdyby było zbyt miękkie, to owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut.  Rozwałkowujemy pomiędzy foliami na prostokąt wysokości 1-1.5 cm lub piekąc w foremkach np. do tarteletek, wypełniamy ciastem foremki. Białko lekko podbijamy i smarujemy nim wierzch ciasta.  Obsypujemy wierzch mazurka bakaliami i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni C, przez 30-40 minut ( W zależności od grubości ciasta.) Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Najlepiej podawać na drugi dzień lub później, gdyż zaraz po pieczeniu mazurki lekko twardnieją.