Składniki:
(na 6 mini mazurków)
· 250 g maku
· 125 g cukru pudru
· 125 g posiekanego masła
· 125 g pszennej mąki
· 1 jajko
· Szczypta mielonej gałki muszkatołowej, cynamonu i goździków
Dodatkowo:
· Białko
· Rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, migdały
· 2-3 łyżki drobnego cukru
Mak przesiewamy, wsypujemy na rozgrzaną patelnię i lekko podprażamy. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gdyby było zbyt miękkie, to owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30-60 minut. Rozwałkowujemy pomiędzy foliami na prostokąt wysokości 1-1.5 cm lub piekąc w foremkach np. do tarteletek, wypełniamy ciastem foremki. Białko lekko podbijamy i smarujemy nim wierzch ciasta. Obsypujemy wierzch mazurka bakaliami i cukrem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 stopni C, przez 30-40 minut ( W zależności od grubości ciasta.) Przechowujemy w szczelnym pojemniku. Najlepiej podawać na drugi dzień lub później, gdyż zaraz po pieczeniu mazurki lekko twardnieją.