4.4.11

Deser czekoladowy z fiołkami


Składniki na 4 porcje

·         Tabliczka białej czekolady ( 100g)
·         Kubek mleka (250 ml)
·         3 łyżeczki soku z cytryny
·         1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
·         1 płaska łyżeczka żelatyny (lub agar-agar)
·         2 łyżki oczyszczonych kwiatów fiołka wonnego

·         Do dekoracji: kwiaty i listki fiołka

Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnego mleka i pozostawiamy do napęcznienia. W małym rondelku zagotowujemy mleko z połamaną na drobne cząstki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy odszypułkowane płatki fiołka i po dokładnym wymieszaniu rozdzielamy czekoladowy płyn do czterech niedużych naczynek. Wstawiamy do lodówki by deser stężał. Przed podaniem deser ozdabiamy świeżymi listkami i kwiatkami.