· Tabliczka białej czekolady ( 100g)
· Kubek mleka (250 ml)
· 3 łyżeczki soku z cytryny
· 1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
· 1 płaska łyżeczka żelatyny (lub agar-agar)
· 2 łyżki oczyszczonych kwiatów fiołka wonnego
· Do dekoracji: kwiaty i listki fiołka
Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnego mleka i pozostawiamy do napęcznienia. W małym rondelku zagotowujemy mleko z połamaną na drobne cząstki czekoladą. Dodajemy sok i skórkę z cytryny. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy odszypułkowane płatki fiołka i po dokładnym wymieszaniu rozdzielamy czekoladowy płyn do czterech niedużych naczynek. Wstawiamy do lodówki by deser stężał. Przed podaniem deser ozdabiamy świeżymi listkami i kwiatkami.