19.3.11

Kostka czekoladowo-miętowa

Składniki (na blaszkę 20x20 cm)
Ciasto czekoladowe
·         100 g mąki
·         2 łyżki kakao
·         1 łyżeczka do pieczenia
·         1/ 4 łyżeczki soli
·         4.5  łyżki cukru
·         3 łyżki masła
·         1 jajko
·         10 ml wody
Krem miętowo-czekoladowy
·         250 g białej czekolady
·         125 g śmietanki 36%
·         1 łyżeczka esencji lub likieru miętowego
·         Ewentualnie -zielony barwnik
Polewa
·         125 g gorzkiej czekolady
·         80 g masła

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę dokładnie smarujemy masłem.
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodajemy pokrojone drobno masło i miksujemy do otrzymania mokrej kruszonki. Jajko wbijamy do wody i lekko ubijamy widelcem. Wlewamy do mąki i miksujemy do połączenia się składników. Otrzymaną masę wykładamy do blaszki i rozprowadzamy je po całej formie. Ciasta jest mało i jest całkiem gęste, dlatego warto od czasu do czasu zmoczyć łyżkę i wypukłą jej stroną wyrównywac powierzchnię. Otrzymany cienki placek wstawiamy na około 15-20 minut do nagrzanego piekarnika. 
Po upieczeniu zostawiamy w formie a gdy trochę przestygnie wykładamy na kratkę do pełnego wystudzenia. Ciasto będzie miało około 1, 5-2 cm wysokości.

Przygotowujemy krem. 
W tym celu w niewielkim rondelku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszona czekoladę i esencję miętową. Dokładnie mieszamy a kiedy masa stanie się jednorodna, wstawiamy garnek na 30 minut do lodówki, od czasu do czasu mieszając. Masa musi mocno zgęstnięć, lecz w żadnym razie nie zastygnąć.
Gotową wykładamy na ostudzone ciasto i wstawiamy do lodówki.
  
Przygotowujemy polewę.
Na parze rozpuszczamy pokrojoną na cząstki czekoladę i dodajemy masło. Kiedy masa stanie się gładka i lśniąca zestawiamy i chwilę studzimy. 
Wylewamy ją na ciasto pokryte nadzieniem miętowym i odstawiamy na 30 -60 minut do lodówki.  Kroimy na małe kwadraty. Ciasto przechowujemy w lodówce.