Przepis na ok.50 szt.:
· 2/3 kubka pszennej mąki (112g)
· 4 jajka
· 1/3 kubka drobnego cukru(80 g)
· 4 łyżki cukru pudru do posypania
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni C.
Do miski (nierdzewnej) wbić 3 żółtka i 1 jajko. Dodać drobny cukier i ubić na białą puszystą masę. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Do kremu żółtkowego dodać przesianą mąkę a następnie pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia podłużne ciasteczka, wyciskając masę z worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką. Posypujemy ciastka dwukrotnie cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Upieczone wyjmujemy i odstawiamy na chwilę. Delikatnie przekładamy i studzimy na kratce.
Smacznego