11.3.11

Szampanki

Przepis na ok.50 szt.:

·         2/3 kubka pszennej mąki (112g)
·         4 jajka
·         1/3 kubka drobnego cukru(80 g)
·         4 łyżki cukru pudru do posypania

Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni C.
Do miski (nierdzewnej) wbić 3 żółtka i 1 jajko. Dodać drobny cukier i ubić na białą puszystą masę.     W drugiej misce ubić na sztywno białka.  Do kremu żółtkowego dodać przesianą mąkę a następnie pianę z białek. Delikatnie wymieszać.  Formować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia podłużne ciasteczka, wyciskając masę z worka cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką.             Posypujemy ciastka dwukrotnie cukrem pudrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut. Upieczone wyjmujemy i odstawiamy na chwilę. Delikatnie przekładamy i studzimy na kratce.

Smacznego