8.3.11

Czekoladki czekoladowo-kawowe


Składniki na 15 sztuk

·         100 g ciemnej czekolady

Nadzienie

·          25 g białej czekolady
·         1  łyżeczka śmietany 30%
·         1 łyżeczkia likieru Baileys- Irish Cream
i
·         2g ciemnej czekolady
·         2 łyżeczki likieru kawowego
·         0, 5 -1 łyżeczka śmietany 30%

Dodatkowo:

·         Kawowe ziarenka czekolady
·         lateksowe rękawiczki

Ciemną czekoladę łamiemy na cząstki i wkładamy do żaroodpornej miseczki. W garnku gotujemy wodę. Wrzątek zestawiamy z kuchenki.  Miseczkę z czekoladą umieszczamy na sitku i stawiamy na garnku tak, aby miseczka nie była zanurzona w wodzie. Czekamy aż masa się rozpuści, od czasu do czasu dokładnie mieszając. Lekko ostudzoną dokładnie smarujemy wnętrze foremek, tworząc szczelną warstwę. Układamy foremkę do góry dnem na małej kratce kuchennej lub talerzyku i wstawiamy na parę minut do lodówki. Czekolady nigdy nie schładzamy w zamrażalniku! Pozostałą rozpuszczoną czekoladę zachowujemy, przechowując ją w temperaturze pokojowej.
Przygotowujemy nadzienie. W tym celu białą lub ciemną czekoladę łamiemy na drobne kawałki i umieszczamy w żaroodpornej misce. Dodajemy do niej śmietankę i likier. Rozpuszczamy tak jak czekoladę nad parującą wodą. Rozpuszczoną gładką masę lekko studzimy i nakładamy łyżeczką do kawy niewielkie jej ilości do czekoladowych foremek. Do każdej czekoladki można włożyć połówkę czekoladowego ziarenka kawy, co będzie miłym zaskoczeniem dla jedzącego. Lekko uderzamy foremką o blat, by masa mogła się równo rozłożyć w czekoladowych skorupkach i ponownie odstawiamy na kilka minut do lodówki, by masa mogła stężeć.
Pozostałą ciemną czekoladę ponownie podgrzewamy, pamiętając o dokładnym jej wymieszaniu. Lekko przestudzoną zalewamy czekoladki tworząc zgrabne denka zamykające pyszne wnętrze. Ponownie schładzamy. Wybijamy czekoladki z foremki. Nie dotykamy palcami czekoladek, gdyż obdarzymy je śladami (Stąd potrzeba założenia rękawiczek). Ewentualny nadmiar czekolady przy denkach, obcinamy ostrym nożem lub skalpelem i umieszczamy czekoladki w małych papilotkach.

Smacznego