Składniki na 6-8 babeczek*
*w zależności od posiadanej wielkości foremek
· 100 g mąki pszennej(
· 2 łyżki kakao
· 7 g suszonych drożdży
· Szczypta soi
· 1 łyżka cukru
· 40 g startej na drobnej tarce czekolady
· 2 jajka
· 3 łyżki letniego mleka (45 ml)
· 55 g roztopionego masła
Do nasączenia:
· 5 łyżek płynnego miodu
· 5 łyżek rumu
· 2 -3 łyżki wody
Dodatkowo
Świeże lub mrożone owoce, bita śmietana, czekolada lub kakao do posypania.
Foremki z kominkiem smarujemy dokładnie masłem. Mąkę przesiewamy z kakao. Dodajemy sól, cukier, drożdże, startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu ubijamy do puszystości jajka a następnie dodajemy mleko i rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy mąkę, nie przerywając miksowania. Wyrabiamy ciasto mikserem około 10 minut.
Wypełniamy ciastem foremki do połowy ich wysokości i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinny podrosnąć niemal do krawędzi foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Pieczemy 15 minut.
Pozostawiamy chwile w foremkach a następnie wykładamy babeczki na kratkę kuchenną.
Przygotowujemy syrop. W tym celu wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy. Upieczone ciasteczka pozostawiamy do ostudzenia, poczym nakłuwamy patyczkiem, układamy na metalowej kratce, pod którą umieszczamy pojemnik lub półmisek i nasączamy ponczem. Pozostawiamy je na dwie godziny, aby mogły wchłonąć cały płyn. Co jakiś czas zbieramy syrop z pod babeczek i ponownie polewamy je ponczem.
Babeczki wypełniamy bita śmietaną i obsypujemy starta czekolada lub kakao. Podajemy z owocami.
W zagłębienie ciastek można też włożyć owoce lub tężejącą galaretkę i dopiero ozdobić bitą śmietaną.