1.3.11

Czekoladowe babeczki ponczowe

Składniki na 6-8 babeczek*
*w zależności od posiadanej wielkości foremek
·         100 g mąki pszennej(
·         2 łyżki kakao
·         7 g suszonych drożdży
·         Szczypta soi
·         1 łyżka cukru
·         40 g startej na drobnej tarce czekolady
·         2 jajka
·         3 łyżki letniego mleka (45 ml)
·         55 g roztopionego masła

Do nasączenia:

·         5 łyżek płynnego miodu
·         5 łyżek rumu
·         2 -3 łyżki wody

Dodatkowo
Świeże lub mrożone owoce, bita śmietana, czekolada lub kakao do posypania.

Foremki z kominkiem smarujemy dokładnie masłem. Mąkę przesiewamy z kakao. Dodajemy sól, cukier, drożdże, startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu ubijamy do puszystości jajka a następnie dodajemy mleko i rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy mąkę, nie przerywając miksowania. Wyrabiamy ciasto mikserem około 10 minut.
Wypełniamy ciastem foremki do połowy ich wysokości i odstawiamy w ciepłe miejsce. Powinny podrosnąć niemal do krawędzi foremek.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Pieczemy 15 minut.
Pozostawiamy chwile w foremkach a następnie wykładamy babeczki na kratkę kuchenną.
Przygotowujemy syrop. W tym celu wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy. Upieczone ciasteczka pozostawiamy do ostudzenia, poczym nakłuwamy patyczkiem, układamy na metalowej kratce, pod którą umieszczamy pojemnik lub półmisek i nasączamy ponczem. Pozostawiamy je na dwie godziny, aby mogły wchłonąć cały płyn. Co jakiś czas zbieramy syrop z pod babeczek i ponownie polewamy je ponczem.
Babeczki wypełniamy bita śmietaną i obsypujemy starta czekolada lub kakao. Podajemy z owocami.
W zagłębienie ciastek można też włożyć owoce lub tężejącą galaretkę i dopiero ozdobić bitą śmietaną.