11.2.11

Faworkowe ravioli

Składniki:

·         300 g mąki pszennej
·         100 ml mleka
·         50 g masła
·         50 g cukru
·         1 jajo
·         1 łyżka cukru waniliowego
·         Szczypta soli
·         Białko
·         Ulubiony dżem lub konfitura

Do miski robota wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło, oba cukry, jajko, mleko i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie i zwarte ciasto. Owijamy w folię i schładzamy w lodówce 30 minut. Dzielimy ciasto na mniejsze części (np. po 150 g) i przy pomocy maszynki do makaronu lub wałkiem, wałkujemy ciasto na placki-pasy grubości 1-1, 5 mm. Pozostawiamy placki na 5 minut do przeschnięcia. Następnie przy pomocy łyżeczki do kawy nakładamy w równych odstępach po odrobinie konfitury. Białkiem smarujemy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i nakładamy drugi pas ciasta lekko go dociskając. Rozgrzewamy na niewielkiej głębokiej patelni olej. Za pomocą radełka wycinamy zgrabne ravioli i po kilka sztuk smażymy na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik by pozbyć się resztek tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi:
Tych faworków nie smażymy w frytkownicy, ponieważ w razie pęknięcia słodkiego pierożka bardzo trudno byłoby nam oczyścić olej. Olej powinien mieć temperaturę 170 stopni C. 

Smacznego