9.2.11

Ciasto drożdżowe z pandanem i nadzieniem serowo-kokosowym

Składniki na dwie formy kominkowe o śr ok. 20 cm

Składniki ciasta:

·         400 ml mąki pszennej ( 280 g )
·         1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
·         3, 5 łyżki cukru (50 g)
·         0, 5 łyżeczki soli ( 4 g)
·         1 łyżka stołowa odtłuszczonego mleka ( 15 ml)
·         1 małe jajko
·         2 łyżki rozpuszczonego masła (28 g)
·         135 ml wody o temperaturze 20 stopni C.

Składniki nadzienia:

·         500 g półtłustego białego sera ( jak na sernik)
·         2 opakowania wiórek kokosowych ( 300 g)
·         2 łyżki cukru waniliowego
·         0, 5 szklanki cukru pudru
·         Skórka otarta z 1 cytryny
·         2 żółtka

Jajko wybić do małej miseczki i lekko roztrzepać widelcem. Do drugiej miseczki wsypujemy cukier, wlewamy letnie mleko, dodajemy 2 łyżki rozmąconego jajka ( Resztę jaja zachowujemy do smarowania wyrośniętego ciasta) i 0, 5 łyżeczki pasty pandanowej. Wsypujemy drożdże, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut.
Przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. Rozpuszczamy masło i kiedy ostygnie dodajemy do podrośniętych drożdży. W mące robimy dołek, wlewamy drożdże i stopniowo dodajemy wodę. Zagniatamy. Kiedy będzie gładkie i bokami będzie odchodziło od miski podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką lub folią i odstawiamy w ciepłe miejsce, tak by podwoiło swoją objętość. Ciasto można wyrobić w robocie lub maszynie do chleba i pozostawić do wyrośnięcia na noc w lodówce. Takie ciasto ma lepsze właściwości organoleptyczne, czyli jest po prostu bardziej smakowite, aromatyczne i ma lepszą konsystencję.
Przygotowujemy nadzienie serowo-kokosowe miksując wszystkie składniki ze sobą.

Ciasto wykładamy na omączony blat i formujemy prostokąt ( A). Wałkujemy ciasto na długość ok. 45 cm (B) podsypując delikatnie mąką i składamy według rysunku ( C) w tzw. ślimaka. Ponownie wałkujemy (D, E) do długości ok.36 cm. i dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą cześć wałkujemy a raczej rozciągamy na placek 20 x 28 cm ( F) i delikatnie nakładamy połowę nadzienia. 

Rolujemy w wałek (G), nacinamy w 7 miejscach (H) i przekładamy do foremki z kominkiem (ok.20 cm) mocno wysmarowanej masłem i obsypanej tartą bulką. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę, aby podrosło.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C i wstawiamy przesmarowane pozostałym jajem ciasto na około 25 minut. Po 15 minutach dobrze jest przykryć ciasto papierem do pieczenia ,aby się zbyt mocno nie przyrumieniło. Studzimy w formie przykryte ściereczką. Kiedy będzie letnie wybijamy z formy i przekładamy na kratkę. Studzimy przykryte ściereczką. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Uwagi:
Temperatura masła nie może przekraczać 50 stopni C. Tak wysoka temperatura zabija drożdże. Najlepsza jest około 32 stopni C.  To ciasto wspaniale nadaje się do rolady z rodzynkami i duszonymi jabłkami, pieczone w formie.