· 70 g ciemnego brązowego cukru
· 70 g jasnego brązowego cukru
· 1 duże lub 2 małe jajka
· 250 g mlecznej lub gorzkiej czekolady
· 125 g miękkiego masła
· 180 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1/ 4 łyżeczki soli
· 3-4 łyżki ciemnego rumu
· 90 g rodzynek
Polewa:
· 4 żółtka
· 80 g cukru pudru
60 ml śmietany (18 %)
60 ml śmietany (18 %)
· 2 łyżeczki ciemnego rumu
· 2 łyżki masła
· 1 łyżeczka kakao
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 1 godzinę do nasiąknięcia. Formę o wymiarach 20x20 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Przesiewamy mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
Na średnich obrotach, ucieramy na gładki krem, jajko z cukrem Czekoladę rozpuszczamy z masłem na parze i powoli dodajemy ją do masy jajecznej. Dodajemy mąkę i nasiąknięte rumem rodzynki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 35 minut( wbity patyczek w środek ciasta, po wyjęciu powinien być suchy) Upieczone wyjmujemy i pozostawiamy w formie do lekkiego przestudzenia a następnie wyjmujemy i odstawiamy na kratkę do pełnego wystudzenia.
Przygotowujemy polewę. W tym celu w średnim rondlu, na małym ogniu podgrzewamy wymieszane ze sobą żółtka, cukier, śmietankę i rum. Kiedy mieszanka zgęstnieje lub osiągnie temperaturę 80 stopni C, zdejmujemy i umieszczamy rondel w misce z zimną wodą .Mieszamy do całkowitego ostudzenia.
W małej misce ucieramy masło aż nabierze kremowej konsystencji i łączymy go z kakao. Stopniowo dodajemy masło do kremu żółtkowego. Schładzamy masę w lodówce minimum przez 10 minut.
Rozsmarowujemy kremową polewę na cieście i kroimy ciasto na kawałki.
Smacznego