7.2.11

Drożdżowo-serowe ptaszki

Składniki na 20 szt.:
·         25 g świeżych drożdży
·         250 ml mleka
·         200 g twarożku ( np. sernikowy)
·         5 łyżek ( 75 g) masła lub margaryny
·         3 łyżki ( 40 g) cukru
·         1/ 4 łyżeczki soli
·         1 łyżeczka mielonego kardamonu
·         1 łyżeczka esencji pomarańczowej
·         4 kubki ( 600g/800 ml) mąki pszennej+ trochę na podsypywanie
Dodatkowo:
·         Rodzynki, wykałaczki, jajo lub woda

Rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy mieszankę do 36 stopni C. Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia się w nim drożdży. Dodajemy ser, cukier, esencję pomarańczową, kardamon, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie gładkie i odchodzące od brzegów miski, oprószamy lekko mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.(Podwojenie objętości)
Wyrośnięte wykładamy na stolnicę, lekko zagniatamy, dzielimy na 20 części ( po ok. 52 g) i postępujemy według instrukcji.

A-     Formujemy wałki grubości palca i długości ok. 20 cm.
B-      Pośrodku wałka zawiązujemy węzeł

C-      Jeden koniec (leżący pod spodem) rozpłaszczamy a drugi formujemy na kształt szpiczastej główki
D-     Ogon nacinamy a główkę ozdabiamy rodzynkami i mocujemy wykałaczkę

Przygotowane bułeczki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Blachy przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia (podwojenie objętości) Smarujemy rozmąconym jajem lub wodą.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni C i wstawiamy blachę z bułeczkami w środkową cześć piekarnika. Pieczemy 5-7 minut. Upieczone przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostudzenia.
Ciasto na bułeczki można wyrobić w maszynie do chleba. Wyrośnięte uformować tak jak wyżej.
Bułeczki przechowywane w plastikowym pojemniku zachowują świeżość przez 4 dni.