Składniki na 20 szt.:
· 25 g świeżych drożdży
· 250 ml mleka
· 200 g twarożku ( np. sernikowy)
· 5 łyżek ( 75 g) masła lub margaryny
· 3 łyżki ( 40 g) cukru
· 1/ 4 łyżeczki soli
· 1 łyżeczka mielonego kardamonu
· 1 łyżeczka esencji pomarańczowej
· 4 kubki ( 600g/800 ml) mąki pszennej+ trochę na podsypywanie
Dodatkowo:
· Rodzynki, wykałaczki, jajo lub woda
Rozpuszczamy masło, dodajemy mleko i podgrzewamy mieszankę do 36 stopni C. Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy mlekiem i mieszamy do rozpuszczenia się w nim drożdży. Dodajemy ser, cukier, esencję pomarańczową, kardamon, sól i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Kiedy będzie gładkie i odchodzące od brzegów miski, oprószamy lekko mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.(Podwojenie objętości)
Wyrośnięte wykładamy na stolnicę, lekko zagniatamy, dzielimy na 20 części ( po ok. 52 g) i postępujemy według instrukcji.
A- Formujemy wałki grubości palca i długości ok. 20 cm.
B- Pośrodku wałka zawiązujemy węzeł
C- Jeden koniec (leżący pod spodem) rozpłaszczamy a drugi formujemy na kształt szpiczastej główki
D- Ogon nacinamy a główkę ozdabiamy rodzynkami i mocujemy wykałaczkę
Przygotowane bułeczki układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Blachy przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia (podwojenie objętości) Smarujemy rozmąconym jajem lub wodą.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni C i wstawiamy blachę z bułeczkami w środkową cześć piekarnika. Pieczemy 5-7 minut. Upieczone przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ostudzenia.
Ciasto na bułeczki można wyrobić w maszynie do chleba. Wyrośnięte uformować tak jak wyżej.
Bułeczki przechowywane w plastikowym pojemniku zachowują świeżość przez 4 dni.