4.1.11

Wilgotne ciasto czekoladowo-cytrynowe

Składniki:

·         125 g miękkiego masła
·         300 g białego cukru
·         300 g maki pszennej
·         50 g kakao (3-4 łyżki)
·         Starta skórka z dwóch cytryn
·         125 ml świeżego soku z cytryn
·         60 ml wody
·         3 jaja (XL)
·         2 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
·         1/ 4 łyżeczki soli

Piekarnik nagrzewamy do 189 stopni C.
Formę o wymiarach np. 25x18 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Suche składniki łączymy ze sobą mieszając je w dużej misce.  Mikserem na niskich obrotach łączymy ze sobą suche składniki, jaja, wodę, sok i startą skórkę z cytryny. Zwiększamy obroty i miksujemy około 5 minut, by ciasto dokładnie się wymieszało i zgęstniało. Wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy. Wyjmujemy i przenosimy na kratkę. Pozostawiamy do ostudzenia.