Składniki:
· 125 g miękkiego masła
· 300 g białego cukru
· 300 g maki pszennej
· 50 g kakao (3-4 łyżki)
· Starta skórka z dwóch cytryn
· 125 ml świeżego soku z cytryn
· 60 ml wody
· 3 jaja (XL)
· 2 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 1/ 4 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzewamy do 189 stopni C.
Formę o wymiarach np. 25x18 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Suche składniki łączymy ze sobą mieszając je w dużej misce. Mikserem na niskich obrotach łączymy ze sobą suche składniki, jaja, wodę, sok i startą skórkę z cytryny. Zwiększamy obroty i miksujemy około 5 minut, by ciasto dokładnie się wymieszało i zgęstniało. Wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy. Wyjmujemy i przenosimy na kratkę. Pozostawiamy do ostudzenia.