4.1.11

Czekoladowe pałeczki



Składniki:

·         150 g gorzkiej czekolady
·         90 ml śmietanki 36%
·         2 łyżki syropu kukurydzianego

Wykończenie

·         60 g pokrojonej gorzkiej czekolady
·         Kakao do obtaczania pałeczek

Śmietankę z syropem powoli doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i wsypujemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Kiedy masa nabierze zgęstnieje ( po 30 minutach) przekładamy ja do worka cukierniczego z 7 milimetrową końcówka i wyciskamy na pergamin lub do silikonowych foremek na lód. Schładzamy w lodówce do stwardnienia, po czym obtaczamy pałeczki w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie ( najlepiej to robić w dłoniach) i obtaczać w kakao. Przechowywać w lodówce.
Wykorzystujemy do ozdoby ciast i deserów.