Kandyzowane cytryny
Składniki:
· Cytryny ( najlepiej o wadze 95-100g)
· Woda
· Syrop cytrynowo-cukrowy
Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy. Za pomocą nożyka do wycinania gniazd nasiennych ( Apple Corer), robimy w cytrynach otwory i delikatnie wyjmujemy miąższ. Z miąższu wyciskamy sok, który przechowujemy w lodówce. Będzie on nam potrzebny do wykonania syropu cytrynowo-cukrowego.
Tak przygotowane cytryny gotujemy w dużej ilości wody ( temperatura 95 stopni C) przez kilka godzin. Odlewamy wodę i ponownie usuwamy tyle ile będzie można wewnętrznej białej skórki. Spłukujemy skórki zimną wodą by pozbyć się wycinanych resztek.
Można też kilkukrotnie doprowadzać skórki do wrzenia, odcedzać je i przelewać zimną wodą, po czym pozbywać się z wnętrza białej skórki.
Przygotowujemy syrop cytrynowo-cukrowy.
Proporcje syropu powinny wynosić: waga soku z cytryny =wadze cukru=2 krotnej ilości wody.
Sok z cytryny filtrujemy przez sitko. Dodajemy cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut.
Oczyszczone cytryny wkładamy do syropu i zagotowujemy doprowadzając płyn do 95 stopni C. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia, po czym przenosimy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy skórki, odsączamy z syropu i bardzo ostrożnie usuwamy pozostała białą skórkę. Syrop redukujemy poprzez gotowanie go w temperaturze 104 stopni C. Ponownie wkładamy skórki do syropu, doprowadzając go do wrzenia. Studzimy i przechowujemy przez noc w lodówce. Jeżeli nie będziemy od razu korzystać ze skórek, to przekładamy cytryny do słoja, zalewamy gorącym syropem i zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.
Wykorzystujemy do podawania lodów z bitą śmietaną.
Czekoladowe pałeczki
Składniki:
· 150 g gorzkiej czekolady
· 90 ml śmietanki 36%
· 2 łyżki syropu kukurydzianego
Wykończenie
· 60 g pokrojonej gorzkiej czekolady
· Kakao do obtaczania pałeczek
Śmietankę z syropem powoli doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia i wsypujemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Kiedy masa nabierze zgęstnieje ( po 30 minutach) przekładamy ja do worka cukierniczego z 7 milimetrową końcówka i wyciskamy na pergamin lub do silikonowych foremek na lód. Schładzamy w lodówce do stwardnienia, po czym obtaczamy pałeczki w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie ( najlepiej to robić w dłoniach) i obtaczać w kakao. Przechowywać w lodówce.
Wykorzystujemy do ozdoby ciast i deserów.
Wilgotne ciasto czekoladowo- cytrynowe
Składniki:
· 125 g miękkiego masła
· 300 g białego cukru
· 300 g maki pszennej
· 50 g kakao (3-4 łyżki)
· Starta skórka z dwóch cytryn
· 125 ml świeżego soku z cytryn
· 60 ml wody
· 3 jaja (XL)
· 2 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
· 1/ 4 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzewamy do 189 stopni C.
Formę o wymiarach np. 25x18 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Suche składniki łączymy ze sobą mieszając je w dużej misce. Mikserem na niskich obrotach łączymy ze sobą suche składniki, jaja, wodę, sok i startą skórkę z cytryny. Zwiększamy obroty i miksujemy około 5 minut, by ciasto dokładnie się wymieszało i zgęstniało. Wylewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-50 minut. Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy. Wyjmujemy i przenosimy na kratkę. Pozostawiamy do ostudzenia.
Lody cytrynowe (ok. 500ml)
1 1/2 cytryny
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 szklanka śmietanki kremówki36%
1/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 żółtka
szczypta soli
1 szklanka śmietanki kremówki36%
1/4 szklanki cukru
Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Ma być 1/4 szklanki soku. W misce połączyć sok, skórkę, cukier, szczyptę soli. Wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia.
Zmiksować żółtka dodając powoli cieple mleko. Wstawić na średni ogień, mieszać tak, aby się nie zagotowało. Poczekać, aż masa nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
Zimne wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej masę z mleka, jak i cytrynową wstawić do lodówki na całą noc, a rano zacząć robić lody w maszynie).
Po wyjęciu z lodówki obie masy zmiksować razem, dodając śmietankę kremówkę. Przelać całość do maszyny do lodów a następnie zrobić lody według instrukcji.
Mleko zagotować, zdjąć z ognia.
Zmiksować żółtka dodając powoli cieple mleko. Wstawić na średni ogień, mieszać tak, aby się nie zagotowało. Poczekać, aż masa nieco zgęstnieje. Zdjąć z ognia.
Zimne wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej masę z mleka, jak i cytrynową wstawić do lodówki na całą noc, a rano zacząć robić lody w maszynie).
Po wyjęciu z lodówki obie masy zmiksować razem, dodając śmietankę kremówkę. Przelać całość do maszyny do lodów a następnie zrobić lody według instrukcji.
Przygotowanymi lodami wypełniamy 1/ 2- 1/ 3 wnętrza cytryn i dopełniamy ubitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru w syfonie ( na ok. 0, 5 l śmietany (36%) 1-2 łyżki cukru pudru i 2 naboje N2O), po czym wstawiamy do zamrażalnika na min. 30 minut.
Sposób podania
Ciasto kroimy w plastry. Wykładamy na nie cytryny wypełnione lodami i bitą śmietaną. Dekorujemy czekoladowymi pałeczkami.
Smacznego