7.1.11

Magdalenki z pesto i curry

Magdalenki z pesto (ok.16 sztuk)
Składniki:
·         5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
·         2 jajka
·         18 g startego sera Gruyère (można zastąpić parmezanem, ementalerem)
·         2 łyżki pesto z bazylii
·         20 g orzechów (pinii lub nerkowców)
·         0, 5 łyżeczki drożdży instant
·         80 g mąki pszennej
·         1/ 4 łyżeczki soli
Jaja, oliwę i pesto miksujemy do uzyskania piany. Dosypujemy ser, orzechy i mąkę wymieszaną z solą i drożdżami. Miksujemy lub mieszamy. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na 1 godzinę. Można wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozdzielamy pomiędzy foremkami i pieczemy 15 minut.
Magdalenki z curry (ok.16 sztuk)

Składniki:
·         2 jajka
·         50 g rozpuszczonego masła
·         80 g mąki pszennej
·         1 łyżeczka  curry
·         0, 5 łyżeczki drożdży instant
·         1/ 4 łyżeczki soli
Jaja ubijamy z rozpuszczonym masłem na pianę. Dodajemy mąkę wymieszaną z curry, drożdżami i solą. Miksujemy i odstawiamy ciasto na jedną godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki wypełniamy ciastem i pieczemy około 15 minut. Studzimy na kratce kuchennej.
Smacznego