Magdalenki z pesto (ok.16 sztuk)
Składniki:
· 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego
· 2 jajka
· 18 g startego sera Gruyère (można zastąpić parmezanem, ementalerem)
· 2 łyżki pesto z bazylii
· 20 g orzechów (pinii lub nerkowców)
· 0, 5 łyżeczki drożdży instant
· 80 g mąki pszennej
· 1/ 4 łyżeczki soli
Jaja, oliwę i pesto miksujemy do uzyskania piany. Dosypujemy ser, orzechy i mąkę wymieszaną z solą i drożdżami. Miksujemy lub mieszamy. Przekładamy do miseczki i odstawiamy na 1 godzinę. Można wstawić do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ciasto rozdzielamy pomiędzy foremkami i pieczemy 15 minut.
Magdalenki z curry (ok.16 sztuk)
Składniki:
· 2 jajka
· 50 g rozpuszczonego masła
· 80 g mąki pszennej
· 1 łyżeczka curry
· 0, 5 łyżeczki drożdży instant
· 1/ 4 łyżeczki soli
Jaja ubijamy z rozpuszczonym masłem na pianę. Dodajemy mąkę wymieszaną z curry, drożdżami i solą. Miksujemy i odstawiamy ciasto na jedną godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki wypełniamy ciastem i pieczemy około 15 minut. Studzimy na kratce kuchennej.
Smacznego