15.1.11

Ciasteczka z dziką różą

Składniki:
·         150 zmielonych orzechów laskowych ( u mnie migdały)
·         200 g miękkiego masła
·         200 g cukru
·         250 g mąki + trochę do podsypywania
·         3 żółtka
·         1 łyżeczka przyprawy do piernika
·         Szczypta soli
·         150 g konfitury z płatków róży
·         Cukier puder do posypania gotowych ciastek

Wszystkie składniki, oprócz konfitury wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Kształtujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce ok.1 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm. Wycinamy 5 cm krążki ciasta.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którą delikatnie przenosimy połowę pełnych ciasteczek. W pozostałych wycinamy środki.Tak przygotowane oponki nakładamy na pełne ciastka i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
Konfiturę podgrzewamy i wkładamy po odrobinie w zagłębienia upieczonych ciasteczek. Pozostawiamy do zastygnięcia. Zimne posypujemy lekko cukrem pudrem.
Uwagi:
Konfiturę zawsze rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby okazało się, że jest zbyt gęsta to dodajemy do niej 1 łyżkę esencji różanej lub przegotowanej wody.
Smacznego