Składniki:
· 150 zmielonych orzechów laskowych ( u mnie migdały)
· 200 g miękkiego masła
· 200 g cukru
· 250 g mąki + trochę do podsypywania
· 3 żółtka
· 1 łyżeczka przyprawy do piernika
· Szczypta soli
· 150 g konfitury z płatków róży
· Cukier puder do posypania gotowych ciastek
Wszystkie składniki, oprócz konfitury wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Kształtujemy kulę i owijamy w folię spożywczą. Schładzamy w lodówce ok.1 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C.
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm. Wycinamy 5 cm krążki ciasta. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którą delikatnie przenosimy połowę pełnych ciasteczek. W pozostałych wycinamy środki.Tak przygotowane oponki nakładamy na pełne ciastka i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
Konfiturę podgrzewamy i wkładamy po odrobinie w zagłębienia upieczonych ciasteczek. Pozostawiamy do zastygnięcia. Zimne posypujemy lekko cukrem pudrem.
Uwagi:
Konfiturę zawsze rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdyby okazało się, że jest zbyt gęsta to dodajemy do niej 1 łyżkę esencji różanej lub przegotowanej wody.
Smacznego