17.1.11

Krem z okruchów piernika

Składniki na  1 mały słoiczek

·         *250 ml mleka
·         *Ok.100 g piernika lub resztek piernikowych ciasteczek
·         *2 łyżeczki cukru waniliowego
·         *2 łyżeczki mazeiny (skrobi kukurydzianej)
·         *Starta czekolada do posypania

Podgrzać mleko i włożyć pokruszony piernik. Podgrzewać dotąd aż piernik się rozpuści a następnie przelać mleko przez drobne sitko. Cukier waniliowy wymieszać z mazeiną i wsypać do garnuszka. Powoli wlewać przefiltrowane mleko, całość miksując.  Zmniejszyć ogień i podgrzewać aż masa zgęstnieje.  Przełożyć do słoika lub małych naczynek i odstawić do ostudzenia. Przykryć słoik folią i przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać startą czekoladą.

Smacznego