Składniki:
· 225 g drobnego cukru ( 250 ml)
· 100 g masła lub margaryny + 1 łyżka do wysmarowania formy
· Starta skórka z 1 pomarańczy
· 150 ml mleka zwierzęcego lub sojowego
· Ok.200 g mąki pszennej ( 300 ml)
· 10 g proszku do pieczenia ( 2 łyżeczki)
· Ok.6 szt. białek jaj kurzych (200 ml)
· Szczypta soli
· Tarta bułka lub mielone migdały do wysypania formy
Formę na babkę smarujemy dokładnie tłuszczem i wysypujemy tartą bułką lub zmielonymi migdałami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło ucieramy z dodawanym stopniowo cukrem na puszysty krem. Dodajemy świeżo startą skórkę z pomarańczy i bardzo delikatnie, nie przerywając ucierania wlewamy mleko. Kiedy masa będzie jednorodna dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia.
Białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy resztę ubitego białka i wylewamy masę do przygotowanej wcześniej formy ( 1, 5l).
Wstawiamy ciasto na drugi poziom w piekarniku i pieczemy około 35 -40 minut. Wbity w ciasto patyczek musi być suchy. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 5 minut, by lekko przestygło. Następnie wyjmujemy na kratkę i przykrywamy ściereczką lub ponownie formą, by nie straciło swojej wilgotności. Pozostawiamy tak, do całkowitego wystudzenia.
Ciasto można dodatkowo polukrować i obsypać kandyzowaną skórką pomarańczową lub płatkami migdałowymi.
Lukier:
· 200 ml cukru pudru
· Ok. 2 łyżki ( 30 ml) soku z pomarańczy
· 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Ucieramy cukier puder, dodając po odrobinie soku pomarańczowego, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Smacznego