4.1.11

Kandyzowane cytryny

Składniki:
·         Cytryny ( najlepiej o wadze 95-100g)
·         Woda
·         Syrop cytrynowo-cukrowy

Cytryny dokładnie myjemy i osuszamy.  Za pomocą nożyka do wycinania gniazd nasiennych ( Apple Corer), robimy w cytrynach otwory i delikatnie wyjmujemy miąższ. Z miąższu wyciskamy sok, który przechowujemy w lodówce. Będzie on nam potrzebny do wykonania syropu cytrynowo-cukrowego.
Tak przygotowane cytryny gotujemy w dużej ilości wody ( temperatura 95 stopni C) przez kilka godzin. Odlewamy wodę i ponownie usuwamy tyle ile będzie można wewnętrznej białej skórki. Spłukujemy skórki zimną wodą by pozbyć się wycinanych resztek.
Można też kilkukrotnie doprowadzać skórki do wrzenia, odcedzać je i przelewać zimną wodą, po czym pozbywać się z wnętrza białej skórki.

Przygotowujemy syrop cytrynowo-cukrowy.
Proporcje syropu powinny wynosić: waga soku z cytryny =wadze cukru=2 krotnej ilości wody.
Sok z cytryny filtrujemy przez sitko. Dodajemy cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu 10 minut.
Oczyszczone cytryny wkładamy do syropu i zagotowujemy doprowadzając płyn do 95 stopni C. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia, po czym przenosimy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy skórki, odsączamy z syropu i bardzo ostrożnie usuwamy pozostała białą skórkę. Syrop redukujemy poprzez gotowanie go w temperaturze 104 stopni C. Ponownie wkładamy skórki do syropu, doprowadzając go do wrzenia. Studzimy i przechowujemy przez noc w lodówce. Jeżeli nie będziemy od razu korzystać ze skórek, to przekładamy cytryny do słoja, zalewamy gorącym syropem i zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce.

Wykorzystujemy do podawania lodów z bitą śmietaną