Składniki:
Pesto:
· 1 mały pęczek bazylii
· 35 g orzeszków piniowych lub nerkowca
· 50 g startego parmezanu
· 2 ząbki czosnku
· Sól, pieprz
· Około 120 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo będzie potrzebne 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego.
Bazylię dokładnie myjemy, osuszamy i obrywamy listki z łodyżek. Czosnek obieramy i siekamy na drobniejsze kawałki. Na suchej patelni prażymy lekko orzechy. Do miski blendera wkładamy czosnek, orzechy, listki bazylii i parmezan. Miksujemy na drobno. Przyprawiamy solą, pieprzem i miksujemy do uzyskania właściwej konsystencji dodając po odrobinie oliwy z oliwek.
Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni C.
Ciasto wyjmujemy z folii i rozwijamy. Nożykiem do pizzy tniemy paski szerokości 1 centymetra i rozprowadzamy na cieście za pomocą pędzla pesto. Zwijamy paski w spirale i układamy na blachach wyłożonych pergaminem. Pieczemy na górnym poziomie piekarnika przez 10 minut. Studzimy na kratce kuchennej.
Gdyby po pewnym czasie lekko zmiękły, to wystarczy ponownie włożyć paluszki do gorącego pieca i ponownie wystudzić.
Smacznego